Čaji za zaščito v vrtu
Lahko čaji pomagajo tudi rastlinam v našem vrtu? Vrtičkarji, ki sledijo biodinamičnim pristopom, na to vprašanje odgovarjajo pritrdilno in čaje redno uporabljajo pri delu z rastlinami. Spoznajte njihove preverjene prakse in začnite prednosti čajev uporabljati tudi v svojem vrtu.

KOPRIVA
Marija Thun je s svojo neverjetno sposobnostjo opazovanja in čutenja rastlin raziskovala tudi te rastline in možnosti njihove uporabe na vrtu. V njeni zapuščini najdemo nasvete za uporabo čajev, prevrelk ali izvlečkov teh rastlin. Oglejmo si najprej zmagovalko, veliko pekočo koprivo. Med rastlinami je predstavnik Sonca! Tudi po ugotovitvah Marije Thun opravičuje, kar je o njej menil dr. Rudolf Steiner, oče biodinamike. Da je tako dragocena, da bi si jo človek moral oviti okrog srca. Zakaj ravno okrog srca? Opraviti ima namreč z urejanjem procesov železa in s cirkulacijo. Tudi pri rastlini? Seveda!
Priprava in uporaba čaja pekoče koprive
Vzamemo ves nadzemeljski del rastline. Narežemo ga in natlačimo v lonec. Zalijemo s hladno vodo in pustimo, da zavre. Pokrit naj se nato ohladi. Ko ga odcedimo, ga lahko tudi zelo močno redčimo, tako da je čaj blag. Uporabljamo ga, ker v rastlini spodbuja cirkulacijo sokov, asimilacijo in fotosintezo. Pri krompirju in paradižniku je po nasvetu Marije Thun ta čaj prva zgodnja mera proti poznejši listni gnilobi. Čaj škropimo na dan za list, ko razvije krompir približno šest listov, pri paradižniku podobno.
Če opazimo na krompirju ali paradižniku prve znake listne gnilobe, škropimo biodinamiki seveda v poznih popoldanskih urah najprej s čajem iz njivske preslice. Toda, ne pozabimo škropiti tudi s čajem pekoče koprive! Ta krompir tudi, ko ga je listna gniloba povsem uničila, tako spodbudi, da znova ozeleni in dela naprej.
Čaj pekoče koprive deluje blagodejno tudi na vse druge rastline, celo na sadno drevje in trto.
Priprava in uporaba koprivovega izvlečka
Ves nadzemeljski del pekoče koprive namočimo v vodi za osem ali 24 ur in odcedimo. Izvleček odganja uši na fižolu, vrtnicah, kjerkoli. Marija Thun je učila, da uši napadejo zato, ker prihaja v rastlini do zastoja sokov. Pritisk sokov je lahko prevelik pri obilju dežja, lahko pa je tudi posledica nekakšnega krča, do katerega pride zaradi temperaturnih sprememb. Sokovi zastanejo, uši pa rastlini pravzaprav s sesanjem pomagajo, da se pritisk zmanjša.
PREBERITE ŠE:
- Lahko zmagamo v boju s strunami in bramorji?
- 9 napak, ki se jim želimo izogniti pri vrtnarjenju na visokih gredah
Da ta razlaga utegne držati, pokaže dejstvo, da po trikratnem škropljenju izvlečka iz pekoče koprive, namočene 8 ali 24 ur, rastlini pomaga, da cirkulacija sokov spet steče. Uši niso več potrebne in izginejo. Ker vse, kar se dogaja ritmično, krepi, naredimo izvleček tako, da so koprive namočene vedno enako dolgo, škropljenje pa opravimo v enakih časovnih razmikih vsakih 8 ali 24 ur.
Priprava in uporaba koprivove gnojevke
To vrtičkarji zelo dobro poznamo. Zelo močno dušično gnojilo je in odlična pomoč, če rast ne steče, kot bi želeli. Gnojevko pripravimo tako, da ves nadzemeljski del kopriv natlačimo v velik lonec, prelijemo z vodo. Ker gnojevka iz dneva v dan vse bolj smrdi, posodo tesno pokrijemo in do popolnega razkroja vsebino občasno premešamo. Razkroj je odvisen od temperatur. Gnojevke iz povsem razkrojene pekoče koprive ne uporabljamo nerazredčene. Na liter gnojevke naj bi dodali 40 l vode, in to po nasvetu gospe Thun pred uporabo močno vrtinčili, vse dokler iz pripravka po koprivi ne zadiši. Marija Thun je videla elementarna bitja. Opozarjala nas je, da dokler jih tudi mi ne vidimo, nosimo v zavesti dejstvo, da so zelo pomembna za razvoj rastlin, in naj jim bomo za pomoč hvaležni. Menila je, da se ta bitja nad smrdečo koprivovo gnojevko zgražajo in se pred njo umaknejo!
Ste že slišali, da razredčena koprivova gnojevka odžene koloradske hrošče? To nam priporoča eden od velikih nemških biodinamičnih pridelovalcev krompirja. Nasvet se čisto ujema s trditvijo Marije Thun, da škodljivci izbirajo rastline glede na njihov vonj in okus. In če jim tega pokvarimo, odidejo! Veselimo se torej koprive! Ni prav, da jo štejemo za plevel in jo dajemo v nič. Prav negovati bi jo morali in vrta brez kopriv ne bi smelo biti. Že zaradi rastlin ne. Da izjemne zdravilnosti za človeka niti ne omenjamo.
RMAN
Priprava in uporaba čaja iz rmana
Kot vemo, pripada rman podsončni Veneri. Za čaj nabiramo že porjavela socvetja na dan za plod v avgustu. Čaj pripravimo tako, da cvetove rmana v keramičnem loncu prelijemo z vrelo vodo in pustimo pokrito morda 10 minut, nato pa odcedimo in razredčimo, da je čaj blag. Čaj iz rmana krepi v rastlini procese kalija in deluje kot blago škropljenje z žveplom. Škropimo ga, če rastline ne rastejo dobro. Rmanov čaj jih spodbudi k boljši rasti, pa tudi k razraščanju, tako da odrezana glavica solate ali zelja dela na ostanku štrclja kar še nove glavice. Ta čaj je nepogrešljiv tudi za jagodičevje in sadno drevje.
KAMILICA
Priprava in uporaba čaja iz prave kamilice
Kamilica je predstavnik podsončnega Merkurja. Čaj pripravimo tako, da v keramičnem loncu cvetove prave kamilice prelijemo z vrelo vodo in pokrito pustimo 10 minut. Odcedimo in razredčimo, da je blagega okusa. Ta čaj krepi v rastlini procese kalcija in deluje kot rahlo škropljenje bakra. Je odlična preventiva tako na zelenjavnem vrtu kot pri jagodičevju in sadnem drevju.
REGRAT
Priprava in uporaba čaja iz cvetov regrata
Regratovega čaja marsikje ne poznamo. Pripravimo ga iz cvetov regrata. Če jih sušimo, jih moramo nabirati v času, ko je sredina cvetov še zaprta v stožec. Če se je regrat že povsem odprl, se bo osušil v lučko, če je sredina zaprta, ostaja posušen kot cvet rumene barve. Regrat je predstavnik nadsončnega Jupitra, planeta svetlobe. Čas nastanka Jupitra imenuje dr. Rudolf Steiner čas starega Sonca! Tudi cvet regrata je kot malo Sonce, osušena lučka pa kot kozmos. Regrat spodbuja v listih procese kremena in krepi sile oblikovanja. Škropimo ga na rastline, ki se jih rada loti gniloba, nepogrešljiv je kot škropivo za zmanjšanje kislosti na zbiti zemlji.
BALDRIJAN
Priprava in uporaba čaja iz pravega baldrijana
Na dan za cvet nabrano, osušeno socvetje Saturnovega pravega baldrijana v glinenem lončku prelijemo z vrelo vodo in pustimo pokrito 10 minut, nato odcedimo. Čaj krepi procese fosforja in s tem oblikovanje plodov, ustvarja nekakšno sfero toplote, deluje pa drugače kot biodinamični kompostni preparat.
HRASTOVO LUBJE
Priprava in uporaba čaja iz hrastovega lubja
To je čaj nadsončnega Marsa. Vzamemo res zunanje, čisto mineralizirano lubje doba, zdrobimo ga, kuhamo pol ure in odcedimo. Ta čaj krepi v rastlini strukturo kalcija in ga zelo priporočamo za paradižnik.
NJIVSKA PRESLICA
Priprava in uporaba čaja iz njivske preslice
Poznamo jo. Lunina je. V avgustu nabrano njivsko preslico v vodi vremo eno uro. Ko se ohladi, jo lahko močno razredčimo in škropimo preventivno ali že v primeru glivičnih bolezni na rastlini. Škropljen na zemljo, izboljšuje ta čaj propustnost zemlje. Čaj njivske preslice je tudi izjemno učinkovit pri napadu čebulne muhe. Ko se listi čebule že zvijajo, škropimo s tem čajem prizadete površine tri dni zapored proti večeru. Čebula se bo zravnala in dobro rasla naprej. Tudi strgač v žitih bo po škropljenju s čajem njivske preslice izginil. Kaj pa, če muhi in strgaču kremen iz njivske preslice pod zobmi škriplje?
Čaji iz zdravilnih rastlin za izdelovanje biodinamičnih kompostnih preparatov so za vse naše rastline blagodejna podpora. Tudi večkratno škropljenje se res obrestuje. Poskusite …
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se