Botulizem - tudi kozarec vloženih kumaric je lahko smrtonosen
V zadnjih tednih so iz Italije poročali o dveh izbruhih zastrupitve z botulizmom, ki sta zahtevala tudi dve smrtni žrtvi. Krivec? Pokvarjena hrana. Bi moralo skrbeti tudi nas?

Vsi poznamo salmonelo, za botulizem pa je slišal redkokdo. Nič čudnega. Botulizem je redka, a zelo nevarna zastrupitev, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije Clostridium botulinum. Ta toksin je eden najmočnejših znanih strupov in učinkuje tako, da blokira prenos signalov iz živcev v mišice, kar lahko povzroči težave z dihanjem, ohromelost mišic in smrt. Medscape navaja, da je bilo leta 2023 v Evropi 112 primerov botulizma, pri čemer jih je imela največ Italija (36), sledila je Francija (15) ter Romunija in Španija s po 14 zastrupljenimi. V Rusiji so lani imeli izbruh s kar 369 obolelimi in dvema umrlima, več deset ljudi pa je končalo na ventilatorju, potem ko so naročili dostavo pripravljene solate.
Clostridium botulinum se največkrat nahaja v prsti in prahu, mulju in črevesju nekaterih živali. Namnoži pa se tudi v nepravilno predelani hrani. Prav ta je krivec za večino zastrupitev pri ljudeh. Izbruh na Sardiniji je bil, na primer, povezan s kontaminirano industrijsko omako, tisti v Kalabriji pa s sendviči s klobaso in repo, s katerimi se je pri uličnem prodajalcu zastrupilo 18 ljudi, dva pa sta tudi umrla.
Domače je lahko nevarno?
Kako varno pripraviti ozimnico?
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 33, 19. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
