© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Botulizem - tudi kozarec vloženih kumaric je lahko smrtonosen


Tina Nika Snoj
21. 8. 2025, 06.18
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V zadnjih tednih so iz Italije poročali o dveh izbruhih zastrupitve z botulizmom, ki sta zahtevala tudi dve smrtni žrtvi. Krivec? Pokvarjena hrana. Bi moralo skrbeti tudi nas?

botulizem1.jpg
Shutterstock
Kako varno pripraviti ozimnico?

Vsi poznamo salmonelo, za botulizem pa je slišal redkokdo. Nič čudnega. Botulizem je redka, a zelo nevarna zastrupitev, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije Clostridium botulinum. Ta toksin je eden najmočnejših znanih strupov in učinkuje tako, da blokira prenos signalov iz živcev v mišice, kar lahko povzroči težave z dihanjem, ohromelost mišic in smrt. Medscape navaja, da je bilo leta 2023 v Evropi 112 primerov botulizma, pri čemer jih je imela največ Italija (36), sledila je Francija (15) ter Romunija in Španija s po 14 zastrupljenimi. V Rusiji so lani imeli izbruh s kar 369 obolelimi in dvema umrlima, več deset ljudi pa je končalo na ventilatorju, potem ko so naročili dostavo pripravljene solate.

Clostridium botulinum se največkrat nahaja v prsti in prahu, mulju in črevesju nekaterih živali. Namnoži pa se tudi v nepravilno predelani hrani. Prav ta je krivec za večino zastrupitev pri ljudeh. Izbruh na Sardiniji je bil, na primer, povezan s kontaminirano industrijsko omako, tisti v Kalabriji pa s sendviči s klobaso in repo, s katerimi se je pri uličnem prodajalcu zastrupilo 18 ljudi, dva pa sta tudi umrla.

Domače je lahko nevarno?

Kako varno pripraviti ozimnico?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 33, 19. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

naslovka_Jana_33.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.