Raste tudi v Sloveniji: zlati nasveti za vzgojo granatnega jabolka
Granatno jabolko ni le simbol zdravja, temveč tudi lep okrasni grm. Preverili smo, ali lahko ta sredozemski sadež uspeva tudi v celinski Sloveniji.
Granatno jabolko je zelo zdrav in okusen sadež, ki ga v hladnejših mesecih kupujemo v trgovinah. Pa ste vedeli, da se pri nas prodajajo tudi sadike granatnega jabolka, ki spomladi navdušuje z živo oranžnimi cvetovi, jeseni pa s slastnimi, zdravimi sladko-kislimi plodovi? Preverili smo, ali bi granatno jabolko uspevalo tudi v celinskem delu Slovenije.
Mag. Urška Klančar s KGZS Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica pravi, da lahko granatno jabolko v Sloveniji v jeseni sadimo na Primorskem. V celinskem delu naše države pa lahko posamezno drevo posadimo v zatišno, južno lego ob hiši, ki ga bo ščitila pred mrazom, ali v veliko posodo in ga prezimimo v svetlem prostoru. Sadimo ga lahko na dvignjene lege, zaščitene pred vetrom.
Izbiramo lahko med več sortami
»V Sloveniji najpogosteje sadimo predvsem sorti 'Dente di Cavallo', bolj znano kot konjski zob, in 'Wonderful', pa tudi sorti 'Acco' in 'Mollar D'Elche'. Vse štiri sorte granatnega jabolka so podobno občutljive za spomladansko pozebo,« pojasnjuje specialistka za sadjarstvo in oljkarstvo, ki ima doma ekološko kmetijo, kjer z družino pridelujejo oljčno olje in suho sadje. »Vse pri nas razširjene sorte granatnega jabolka prenesejo temperature pod ničlo, vendar samo v času mirovanja, to je pozimi. Problem z zmrzaljo so predvsem spomladanske pozebe. Dobro pri granatnem jabolku je, da se razmnožuje s potaknjenci, in če rastlina v celoti ne pomrzne, nam spomladi odžene in lahko spet vzgojimo grm ali drevo. Granatno jabolko zlahka zraste tudi iz semena, vendar se vseeno po navadi razmnožuje s 25 do 50 centimetrov dolgimi potaknjenci, da se preprečijo genske variacije sadik.«
Nezahtevno drevo
Pri vzgoji je to zelo nezahtevno drevo. »Največkrat raste kot grm, lahko pa ga gojimo kot drevo, ki zraste do štiri metre v višino. Ljubi sonce in visoke temperature. Najraje ima peščena tla in veliko ur sončnega obsevanja. Je zelo prilagodljivo na različne tipe tal, ne mara pa zastajanja vode v tleh. Dobre pridelke daje tudi v slanih tleh. Ne prenese nizkih temperatur, čeprav pozimi zdrži temperaturo do minus 12 stopinj Celzija. Granatno jabolko je ena izmed redkih sadnih vrst, ki uspeva tudi v puščavskih razmerah. Cveti konec maja, njegovi rdečeoranžni cvetovi pa so nadvse očarljivi.«
Supersadež brez primere
»Plodovi granatnega jabolka pri nas dozorijo oktobra in novembra. Zunanjost ploda obdaja rumenooranžna do rdeče obarvana usnjata koža. Na koncu ploda je dobro viden ostanek cvetne čaše. V notranjosti lupine so številna zrna oziroma semena, ki imajo rdečkasto mesnato zunanjo plast. Ta je namenjena uživanju in je prijetnega sladko-kislega okusa. Velikost plodov je odvisna od posamezne sorte, tehtajo pa od 200 do 800 gramov. V enem plodu je med 200 in 1400 zrn oziroma semen, ki so izjemno bogata z antioksidanti. Vsebujejo tudi veliko vitamina B5 in C, baker, kalij, fosfor, magnezij, krom, kalcij, flavonoide, vključno z antocianini, in mnogo vlaknin. Uživanje granatnih jabolk naj bi imelo številne blagodejne učinke za naše zdravje: med drugimi naj bi pripomogla k znižanju ravni holesterola in krvnega tlaka, ugodno vplivala na kardiovaskularni sistem, preprečevala vnetja in lepšala kožo.«
Ni ga čez sveže iztisnjen sok
Ko enkrat pridelamo domače plodove granatnega jabolka, ga lahko uporabimo v raznih jedeh in napitkih. »Zelo aktualni so smutiji iz zrn granatnega jabolka, ki jim dodamo druge sadje in svežo zelenjavo. Tudi samo sveže iztisnjen sok granatnega jabolka je odličnega okusa, lepo je videti in še zelo koristen za zdravje. Rdečkasta zrna iz ploda granatnega jabolka lahko dodamo v sadne solate, v peciva in k mesnim jedem, denimo k pečenki,« razlaga sogovornica.
Posadimo ga v jeseni
S superplodovi granatnega jabolka lahko torej jeseni zdravo obogatimo domač jedilnik, zato si ga marsikdo želi posaditi na svoj vrt. In kaj je treba upoštevati pri jesenskem sajenju? »Granatno jabolko potrebuje veliko sonca, zato zanj izberemo toplo, zavetno lego, zaščiteno pred hladnimi vetrovi, na primer ob hišah in zidovih. Najprimernejši čas za sajenje je v oktobru in novembru, ker se sadika pozimi lepo ukorenini in je zato v poletnih mesecih potrebnega manj zalivanja.«
»Če ga bomo sadili v vrt, izkopljemo sadilno jamo vsaj od 40 do 50 cm globoko in široko. Če imamo zelo razvejeno sadiko s številnimi koreninami, lahko izkopljemo tudi večjo jamo, da se korenine lahko lepo razporedijo. Na dno dodamo kompost in zrel hlevski gnoj, da izboljšamo rodovitnost tal. Sadiko previdno vzamemo iz lonca in razrahljamo grudo okoli korenin. Postavimo jo v jamo, tako da je koreninski vrat v isti višini kot v loncu. Nato jo zasujemo z rahlo zemljo brez grud in potlačimo, da se korenine lepo usedejo. Tako posajeno sadiko zalijemo z 10 do 15 litri vode. Okrog sadike lahko naredimo zastirko, tako da potresemo slamo, lubje, listje. Pred zimo mlade rastline zaščitimo s kopreno ali slamo.«
Bi raje imeli grm ali drevo?
»Granatno jabolko lahko gojimo kot grm ali drevo. Pri drevesu je ključno, da ohranimo samo en glavni poganjek in vse preostale stranske izrezujemo. Pri grmu pa izberemo od tri do pet lepih močnih glavnih poganjkov, odstranimo le šibke in suhe. Starejše grme vsakih nekaj let pomladimo, kar pomeni, da enega ali dva glavna poganjka odrežemo pri tleh. Gnojimo ga spomladi, marca in aprila, če je le mogoče z organskimi gnojili, da čim bolj izboljšamo strukturo tal. Z dušikom ga lahko gnojimo do konca maja, da se čim bolj izognemo pozebi. Granatno jabolko je zelo odporno proti suši, vendar za količinsko dober tržen pridelek potrebuje stalno namakanje. Žal plodovi grmov, ki niso namakani, ob dežju velikokrat popokajo.«
Sajenje v veliko posodo
»Sajenje granatnega jabolka v veliko posodo je edina rešitev za območja po Sloveniji, kjer so zime premrzle. Za to izberemo dovolj veliko glineno ali plastično posodo z luknjo, saj granatno jabolko ne mara zastajanja vode. Za sajenje kupimo že narejen substrat ali ga pripravimo sami. Zanj potrebujemo tretjino vrtne zemlje, tretjino komposta ali humusa in tretjino peska ali perlita. Poskrbimo, da bo pH nevtralen, to je okoli 7. V lonec nasujemo nekaj zemlje, nato nanjo postavimo sadiko, ki smo ji razrahljali grudo, ter jo zasujemo s preostankom substrata. Sadiko izdatno zalijemo in potlačimo substrat. Lonec z granatnim jabolkom postavimo na sončno in zavetno mesto. Tako posajeno granatno jabolko prezimimo v svetlem prostoru.«
Samo počakajte, da ga vidite spomladi, ko bo prvič zacvetel. Čudovit je! Pa še užiten. Popolna kombinacija!
NAMIG: »Granatno jabolko vrste Punica granatum je ena izmed prvih udomačenih sadnih vrst v zgodovini. Izvira iz Irana in sosednjih držav, od koder se je razširila v centralno Azijo, Himalajo, Bližnji vzhod in Sredozemlje. Botanično jo uvrščamo v družino granatovk, ki ima samo dva predstavnika: Punica granatum, ki je užitno granatno jabolko, in Punica protopunica, ki je neužitno granatno jabolko.«
Objavljeno v reviji Jana, št. 44, 4. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Rože in vrt
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se