© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nepozabna rulada: hrustljava in sočna jesenska sladica


Lara Jelen
6. 10. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se združijo hrustljavi orehi in sočne hruške, nastane sladica, ki jo težko pozabiš. Ta rulada ni le klasična poslastica – je popoln preplet jesenskih okusov, ki jih naravnost obožujemo.

Rulada z orehi in hruškami
Profimedia
Rulada z orehi in hruškami

Sestavine

Za biskvit:

  • 5 jajc
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 40 ml rastlinskega olja
  • 120 g moke
  • ščepec soli
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 60 g mletih orehov
  • Za nadev:
  • 3 hruške
  • 30 g masla
  • malo cimeta
  • sok 1 limone
  • 230 ml sladke smetane za stepanje
  • 250 g maskarponeja
  • 30 g kakava ali čokolade v prahu
  • 1 velika žlica lešnikovega namaza
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Za okras:

  • 2 žlici sesekljanih orehov

Priprava

1. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake stepajte s 4 žlicami sladkorja v prahu in 40 ml olja, dokler ne postanejo svetli in kremasti. Beljake stepite v sneg s preostalim sladkorjem. Vmešajte rumenjakovo zmes. Presejte moko. Vmešajte ščepec soli, koruzni škrob in orehe. Nežno premešajte.

Preberite še



2. Pekač obložite s papirjem za peko. Mešanico z orehi enakomerno razporedite po pekaču in posujte s sladkorjem v prahu. Pecite približno 20 minut ali dokler se biskvit ne dvigne ter je vrh trden in rahlo hrustljav. Pečen biskvit s pomočjo peki papirja zvijte v rulado. Ohladite.

3. Olupite hruške in jih narežite na kocke. Pokapljajte jih z limoninim sokom, nato pa jih na hitro pokuhajte v kozici z malo masla, vaniljevega sladkorja in cimeta.

4. Na vodi pari segrejte 30 ml smetane, preostalo čvrsto stepite in ji primešajte maskarpone. V segreto smetano na vodni pari vmešajte vaniljev sladkor in kakav v prahu, da se smetana lepo čokoladno obarva. Mešajte, dokler masa ne postane gladka. Nato odstavite, počakajte, da se nekoliko ohladi in skupaj z lešnikovim namazom primešajte stepeni smetani in maskarponeju.

5. Biskvit položite na kuhinjsko krpo. Odstranite papir za peko. Dve tretjini kreme razporedite po biskvitu in jo obložite s hruškami. S pomočjo krpe zavijte. Rulado premažite s preostalo kremo in obložite z nasekljanimi orehi. Postavite na hladno, da se strdi. Pred serviranjem narežite na rezine.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 39, 30. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.