Nepozabna rulada: hrustljava in sočna jesenska sladica
Ko se združijo hrustljavi orehi in sočne hruške, nastane sladica, ki jo težko pozabiš. Ta rulada ni le klasična poslastica – je popoln preplet jesenskih okusov, ki jih naravnost obožujemo.

Sestavine
Za biskvit:
- 5 jajc
- 140 g sladkorja v prahu
- 40 ml rastlinskega olja
- 120 g moke
- ščepec soli
- 2 žlici koruznega škroba
- 60 g mletih orehov
- Za nadev:
- 3 hruške
- 30 g masla
- malo cimeta
- sok 1 limone
- 230 ml sladke smetane za stepanje
- 250 g maskarponeja
- 30 g kakava ali čokolade v prahu
- 1 velika žlica lešnikovega namaza
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
Za okras:
- 2 žlici sesekljanih orehov
Priprava
1. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake stepajte s 4 žlicami sladkorja v prahu in 40 ml olja, dokler ne postanejo svetli in kremasti. Beljake stepite v sneg s preostalim sladkorjem. Vmešajte rumenjakovo zmes. Presejte moko. Vmešajte ščepec soli, koruzni škrob in orehe. Nežno premešajte.
2. Pekač obložite s papirjem za peko. Mešanico z orehi enakomerno razporedite po pekaču in posujte s sladkorjem v prahu. Pecite približno 20 minut ali dokler se biskvit ne dvigne ter je vrh trden in rahlo hrustljav. Pečen biskvit s pomočjo peki papirja zvijte v rulado. Ohladite.
3. Olupite hruške in jih narežite na kocke. Pokapljajte jih z limoninim sokom, nato pa jih na hitro pokuhajte v kozici z malo masla, vaniljevega sladkorja in cimeta.
4. Na vodi pari segrejte 30 ml smetane, preostalo čvrsto stepite in ji primešajte maskarpone. V segreto smetano na vodni pari vmešajte vaniljev sladkor in kakav v prahu, da se smetana lepo čokoladno obarva. Mešajte, dokler masa ne postane gladka. Nato odstavite, počakajte, da se nekoliko ohladi in skupaj z lešnikovim namazom primešajte stepeni smetani in maskarponeju.
5. Biskvit položite na kuhinjsko krpo. Odstranite papir za peko. Dve tretjini kreme razporedite po biskvitu in jo obložite s hruškami. S pomočjo krpe zavijte. Rulado premažite s preostalo kremo in obložite z nasekljanimi orehi. Postavite na hladno, da se strdi. Pred serviranjem narežite na rezine.
Objavljeno v reviji Jana, št. 39, 30. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se