Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
»Moja mantra je, da morajo v umetnosti kuhanja roke, glava, kuhanje, sestavine hoditi skupaj, plesati v istem ritmu. Zame kuhati ne pomeni samo brati recept. To je dejanje, v katerem se poigravajo občutki. Kuhinja je zame tudi simbolično središče doma in družine. Je kreativnost, je 'razvajanje', odnos do tvojih dragih, prijateljev ...,« razlaga prodorna novinarka Eugenija Carl. In njena sladka pregreha? Orehove palačinke s smetano.
»V kuhinji se morajo prepletati vonji, okusi, skrbno izbrane sestavine, kuhinjski pribor in lepo aranžirana miza. Temu posvečam veliko pozornosti. Rada pripravljam jedi počasi, umirjeno. To zdaj lahko počnem brez stresa, saj so otroci odrasli, okoli druge ure me v službi ne stiska več v grlu, kaj bodo jedli. Zato kuham, ko utegnem. In takrat z užitkom. Tudi za večglavo množico povabljenih,« pravi.
Otresla se je tudi strahu, da ne bo kos vsem kipečim loncem in da bo vse ostalo toplo do krožnika. Ker so zanjo pri kuhanju pomembne kakovostne surovine, zelenjavo, meso in jajca kupuje pri kmetih. Poskuša jesti čim bolj zdravo, nima pa seznama zapovedanih in prepovedanih jedi ali priboljškov. Pogosto se tudi prekrši. Obožuje čokolado, občasno pa si privošči kakšen hamburger.
Alkohola skorajda ne pije, morda tu in tam, zelo redko, kakšen kozarček črnega vina ali poleti kozarček piva. »Kar moram še doseči, je redno in utirjeno prehranjevanje. Pogosto to zaradi vseh dnevnih obveznosti ni mogoče,« omeni Eugenija, ki ima zelo rada orehove palačinke s smetano. Vas zanima, kako jih pripravi?
Sestavine
Za palačinke:
- 100 g moke (gladke ali pol gladke, pol ostre)
- 1 žlička sladkorja
- 2 ščepca soli
- 2 jajci
- 300 ml mleka
- 1 žlica olja
za nadev:
- 250 g mletih orehov
- 1,5 dl mleka
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- sladkor po okusu
- mleti cimet po okusu
- 2 beljaka
- rum po okusu
- čokoladne mrvice za posip
Priprava
1. Spečemo približno osem palačink.
2. Zmlete orehe poparimo z vročim mlekom, dodamo malo sladkorja in kanček ruma (nadev kot za potico). Z nadevom namažemo palačinke in jih zložimo v trikotnike (ali v zvitke).
3. V okrogel (lahko tudi v pravokoten) steklen pekač položimo približno štiri nadevane in zvite palačinke (če je pekač večji, seveda več), prelijemo s stepeno smetano. Sledi druga plast palačink in spet smetana. Na vrh posujemo čokoladne mrvice. Pečemo približno pol ure pri 180 °C, smetana mora rahlo porjaveti oziroma se povrhu lepo zapeči.
Objavljeno v reviji Jana, št. 45, 11. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se