© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pocrkljajte družino z jabolčnim pecivom v karamelni preobleki


Lara Jelen
23. 11. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V tem pecivu je vse, kar jeseni tako zelo prija. Jabolka, orehi, cimet, smetana in za povrhu še karamelna preobleka.

Jabolčno pecivo s karamelo
Profimedia
Jabolčno pecivo s karamelo

Sestavine

Za testo:

  • 3 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 250 ml smetane za stepanje
  • 500 g moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 2 žlički cimeta
  • 1 kg jabolk
  • maščoba za pekač

Za kremo:

  • 350 ml kisle smetane
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 100 g orehov

Za karamelni preliv:

  • 200 g belega sladkorja
  • 80 g masla (sobne temperature, narezano na kocke)
  • 120 ml sladke smetane (vsaj 30 % m.m.)
  • ščepec soli

Priprava

1. Jajca in sladkor stepemo v penasto zmes. Med stepanjem postopoma dodajamo smetano. Na koncu dodamo še moko, pecilni prašek in cimet. Testo razporedimo na namaščen in pomokan pravokotni pekač z višjim robom.

Preberite še

2. Olupimo jabolka in jih narežemo na manjše kose. Razporedimo jih po testu. Pecivo pečemo približno 30 minut na 180 °C.

3. Kislo smetano in vaniljev sladkor zmešamo ter namažemo na toplo pecivo.

4. Ko se pecivo ohladi, ga prelijemo s karamelo: v srednje veliki kozici na zmernem ognju počasi segrevamo sladkor. Ne mešamo, dokler se sladkor ne začne topiti po robovih. Ko se to zgodi, ga rahlo premešamo z metlico ali vrtinčenjem posode, da se enakomerno stopi in obarva v jantarno rjavo barvo. Pazljivo – karamel hitro preide iz popolnega v zažganega! Ko je torej lepe jantarno rjave barve in lepo diši, dodamo maslo ter premešamo. Mešamo, dokler se maslo popolnoma ne stopi, nato še počasi prilivamo smetano in zraven ves čas mešamo, da se vse sestavine lepo povežejo ter nastane gladek, gost preliv. Dodamo še ščepec soli, počakamo, da se malce ohladi, nato pa s karamelo prelijemo pecivo.  Čisto na koncu ga za piko na i potresemo s sesekljanimi oreščki.

Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_46.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.