Pocrkljajte družino z jabolčnim pecivom v karamelni preobleki
V tem pecivu je vse, kar jeseni tako zelo prija. Jabolka, orehi, cimet, smetana in za povrhu še karamelna preobleka.
Sestavine
Za testo:
- 3 jajca
- 250 g sladkorja
- 250 ml smetane za stepanje
- 500 g moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 2 žlički cimeta
- 1 kg jabolk
- maščoba za pekač
Za kremo:
- 350 ml kisle smetane
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 100 g orehov
Za karamelni preliv:
- 200 g belega sladkorja
- 80 g masla (sobne temperature, narezano na kocke)
- 120 ml sladke smetane (vsaj 30 % m.m.)
- ščepec soli
Priprava
1. Jajca in sladkor stepemo v penasto zmes. Med stepanjem postopoma dodajamo smetano. Na koncu dodamo še moko, pecilni prašek in cimet. Testo razporedimo na namaščen in pomokan pravokotni pekač z višjim robom.
2. Olupimo jabolka in jih narežemo na manjše kose. Razporedimo jih po testu. Pecivo pečemo približno 30 minut na 180 °C.
3. Kislo smetano in vaniljev sladkor zmešamo ter namažemo na toplo pecivo.
4. Ko se pecivo ohladi, ga prelijemo s karamelo: v srednje veliki kozici na zmernem ognju počasi segrevamo sladkor. Ne mešamo, dokler se sladkor ne začne topiti po robovih. Ko se to zgodi, ga rahlo premešamo z metlico ali vrtinčenjem posode, da se enakomerno stopi in obarva v jantarno rjavo barvo. Pazljivo – karamel hitro preide iz popolnega v zažganega! Ko je torej lepe jantarno rjave barve in lepo diši, dodamo maslo ter premešamo. Mešamo, dokler se maslo popolnoma ne stopi, nato še počasi prilivamo smetano in zraven ves čas mešamo, da se vse sestavine lepo povežejo ter nastane gladek, gost preliv. Dodamo še ščepec soli, počakamo, da se malce ohladi, nato pa s karamelo prelijemo pecivo. Čisto na koncu ga za piko na i potresemo s sesekljanimi oreščki.
Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se