Recept za čokoladni liker, ki vedno očara
Ko se združijo mleko, čokolada in rum, nastane popolna kremasta pijača, ki jo lahko postrežemo ob praznikih, kot darilo ali pa kar tako – za sladke jesenske trenutke razvajanja.

Tekst: KARMEN ZUPANC
Sestavine
- 1,25 l mleka (lahko običajno, brez laktoze ali kokosovo)
- 600 g sladkorja (beli ali rjavi)
- 2 čokoladna pudinga
- 0,5 l ruma
- po želji 100 g kakava v prahu (za še intenzivnejši čokoladni okus)
Priprava
V manjši posodi gladko razmešamo 250 ml mleka s pudingom v prahu.
V večji posodi skoraj zavremo preostali 1 l mleka. Tik pred vretjem dodamo sladkor in mešamo, da se popolnoma raztopi.
V mleko med mešanjem prilijemo puding, ki ga pripravimo o navodilih z vrečke. Kuhamo toliko časa, da se zgosti in nastane gladek puding.
Puding popolnoma ohladimo. Če se na vrhu naredi skorjica, jo previdno odstranimo.
V ohlajeno maso primešamo rum in po želji še kakav.
Z ročnim (paličnim) mešalnikom vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo svilnato kremast liker.
Prelijemo v steklenice, dobro zapremo in shranimo v hladilniku.
Namig: Liker bo v hladilniku obstojen več tednov. Pred serviranjem stekleničko dobro pretresite in postrezite ledeno hladno – v majhnih kozarcih, kot sladico za odrasle v tekoči obliki.
Objavljeno v reviji Jana, št. 40, 7. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se