© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ujeti v peklu: kako nas proizvajalci hrane silijo v odvisnost


Andreja Comino
3. 10. 2025, 07.06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Znanstveniki z vseh vetrov so pomagali ustvariti hrano, od katere ljudje postajajo odvisni, bolni in debeli, peščica mega podjetij pa kuje dobičke ...

predelana-hrana
Shutterstock
V tiskani izdaji revije Jana razkrivamo trike prehranskih podjetij.

Samo še en košček. To si obljubljamo in se zaklinjamo, da bomo zdaj pa res nehali s čipsom, sladkimi pijačami in hitro pripravljeno hrano, ki je neverjetno mehka, okusna in vabljiva. V podivjanem življenjskem ritmu si ne vzamemo več časa za pripravo zdravega obroka in pač sežemo po UPH – ultrapredelani hrani, ki je poceni, škodljiva in – zasvajajoča! V zadnjih sedemdesetih letih so znanstveniki z vseh vetrov namreč pomagali ustvariti hrano, od katere ljudje postajajo odvisni, bolni in debeli, peščica mega podjetij pa kuje dobičke, večje od proračunov polovice svetovnih držav. Zato močno priporočamo ogled dokumentarnega filma Neustavljivo privlačno: zakaj ne moremo nehati jesti, saj vam bodo razkritja mračne prakse predelovanja hrane vzela apetit.

predelana-hrana
Shutterstock
Pekel iz katerega je nemogoče pobegniti.

Priznam, tudi med pisanjem tega članka sem se »podprla« s petimi piškoti in dvema rebroma čokolade. No, pa še s pestjo sušenih (sladkanih) brusnic. Da dobim malce motivacije in si dvignem energijo. Potem pa so me začeli glodati občutki krivde, zakaj nisem raje posegla po domačih jabolkih, grozdju in korenju, ki sem jih prav tako imela pri roki. Čokolada in piškoti so zmagali. Podobno se v vsakem trenutku dogaja milijardam ljudi po vsem svetu. In ker to počnemo tako množično, prehranska industrija pa nam nadvse spretno servira najrazličnejše nemogočesejimjeupreti izdelke, še nikoli v zgodovini človeštva na svetu ni bilo toliko bolnih in predebelih ljudi. V dokumentarnem filmu Neustavljivo privlačno so raziskali, koliko smo sami krivi za to, da jemo preveč in pretirano kalorično hrano, koliko pa nas prehranska industrija, ki so ji na pomoč priskočili najuglednejši prehranski strokovnjaki, mojstri psihologije in marketinga, spretno spodbuja k nenehnemu basanju s sladkim, slanim in mastnim. Ko se je prehranska industrija za povrh povezala s tobačno, smo se znašli v peklu. Vlade po vsem svetu pa ne uspejo najti politike, s katero bi obvarovale svoje državljane pred vedno novimi skušnjavami in rešile še čedalje večji problem debelosti.

Hrana kot cigarete

Velika prehranska podjetja nam že več kot sedem desetletij premišljeno ponujajo vedno nove izdelke ultrapredelane hrane. 

Kako, na kakšen način?  S triki prehranskih podjetij se seznanite v   nadaljevanju prispevka:  revija Jana, št. 39, 30. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_naslovna_39.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.