Zakaj tujci mrzlično vdirajo v gmail?

K.M.
10. 7. 2024, 05.00
Deli članek:

Za dobro jutro so me v elektronskem poštnem nabiralniku pričakala številna obvestila o nenavadnih poskusih vdora v moj račun na gmailu. Kaj pri milem bogu bodo z mojimi sporočili počeli faloti iz Rusije, Brazilije in Tunizije? Da se dogaja nekaj sumljivega, so mi po preverjanju potrdili tudi strokovnjaki.

Shutterstock
Misel na to, da se je nekdo skušal dokopati do mojih osebnih vsebin, ni ravno prijetna.

Če boste prejeli obvestilo o nenavadnem vpisu v vaš spletni poštni nabiralnik, nikar ne zamahnite z roko, češ, eh, še ena prevara, ki jo je najbolje prezreti. Posledice neukrepanja so namreč lahko velike, pravzaprav večje, kot si ta trenutek sploh lahko predstavljate. Če naletite na nevšečnost, ki jo bomo opisali v nadaljevanju, se takoj obrnite na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Vaša naloga je, da jim na naslov cert@cert.si pošljete prijavo s prejetim elektronskim sporočilom, tamkajšnji strokovnjaki pa vam bodo pomagali pri preiskavi incidenta.

Nočni napad tujcev na nič hudega slutečo Slovenko

Kaj naj rečem, ta nič hudega sluteča Slovenka sem jaz, avtorica tega besedila. V duhu ozaveščanja delim z vami postopek reševanja težave, s katerim sem, srčno upam, preprečila neprijetne posledice. Kaj se je torej zgodilo? Gremo po vrsti …

Po elektronski pošti sem prejela sporočila skupine za Microsoftov račun, da je bilo ponoči v razmaku nekaj minut izvedenih več nenavadnih dejavnosti vpisa v moj osebni spletni nabiralnik Gmail. Nepridipravi so bili zabeleženi pod različnimi IP-naslovi, za nameček pa so prihajali z različnih lokacij po svetu. Obvestilom je sledilo varnostno opozorilo, iz katerega je bilo razvidno, da ne gre le za klavrne poskuse vdora, temveč jim je podvig tudi uspel. Neznanci so si postregli z mojimi vsebinami. Čemu?! Kdo so ti čudaki in kaj bi radi, sem se praskala po glavi in sumničavo pregledovala opozorila, saj bi bila ne nazadnje tudi slednja lahko navadna prevara. Glede na megalomanski porast spletnih goljufij bi bil že klik na povezavo, ki me je vabila, da skupaj uredimo težavo, dovolj, da bi se ujela na limanice. Ker sem se želela prepričati o avtentičnosti elektronskih opozoril, sem se obrnila na SI-CERT in jim posredovala prejeta sporočila.

Shutterstock
Dobro jutro, težave!

In kaj sem izvedela?

Najprej, da gre za legitimna sporočila Microsofta, ki kažejo na vdor v moj račun. Strokovni sodelavec za kibernetsko varnost me je spodbudil k takojšnjemu ukrepanju, saj je v takšnem primeru treba poskusiti dobiti nazaj dostop. Postopek obnovitve računa se korak za korakom izvaja preko povezave  https://account.live.com/.

Po manjših kolobocijah sem to uspešno izvedla, nato pa so mi priporočili še vklop varnostne funkcije preverjanja identitete v dveh korakih ter me napotili k čim hitrejši zamenjavi gesel, ki jih uporabljam za druge dostope v računalniško okolje. Ob tem sem tudi pri spremembah gesel za račune na družbenih omrežjih poskrbela za dodatno zaščito, in sicer z nastavitvijo dvojnega preverjanja pristnosti. To denimo pomeni, da bom sedaj morala vnesti posebno kodo ali potrditi svoj poskus prijave vsakokrat, ko bo nekdo poskušal dostopati do Facebooka iz brskalnika ali neznane mobilne naprave.

S trikom do skoka v vaš svet

Ko je bil nadzor znova v mojih rokah, sem seveda želela izvedeti, kako je zlonamernežem sploh uspelo dobiti moje geslo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

brad-pitt, igralec
Z mlajšimi omejeno

Brad Pitt nima praktično nobenega stika s svojimi odraslimi otroki

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča