Zgodbe

Zakaj tujci mrzlično vdirajo v gmail?

K.M.
10. 7. 2024, 05.00
Deli članek:

Za dobro jutro so me v elektronskem poštnem nabiralniku pričakala številna obvestila o nenavadnih poskusih vdora v moj račun na gmailu. Kaj pri milem bogu bodo z mojimi sporočili počeli faloti iz Rusije, Brazilije in Tunizije? Da se dogaja nekaj sumljivega, so mi po preverjanju potrdili tudi strokovnjaki.

Shutterstock
Misel na to, da se je nekdo skušal dokopati do mojih osebnih vsebin, ni ravno prijetna.

Če boste prejeli obvestilo o nenavadnem vpisu v vaš spletni poštni nabiralnik, nikar ne zamahnite z roko, češ, eh, še ena prevara, ki jo je najbolje prezreti. Posledice neukrepanja so namreč lahko velike, pravzaprav večje, kot si ta trenutek sploh lahko predstavljate. Če naletite na nevšečnost, ki jo bomo opisali v nadaljevanju, se takoj obrnite na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Vaša naloga je, da jim na naslov cert@cert.si pošljete prijavo s prejetim elektronskim sporočilom, tamkajšnji strokovnjaki pa vam bodo pomagali pri preiskavi incidenta.

Nočni napad tujcev na nič hudega slutečo Slovenko

Kaj naj rečem, ta nič hudega sluteča Slovenka sem jaz, avtorica tega besedila. V duhu ozaveščanja delim z vami postopek reševanja težave, s katerim sem, srčno upam, preprečila neprijetne posledice. Kaj se je torej zgodilo? Gremo po vrsti …

Po elektronski pošti sem prejela sporočila skupine za Microsoftov račun, da je bilo ponoči v razmaku nekaj minut izvedenih več nenavadnih dejavnosti vpisa v moj osebni spletni nabiralnik Gmail. Nepridipravi so bili zabeleženi pod različnimi IP-naslovi, za nameček pa so prihajali z različnih lokacij po svetu. Obvestilom je sledilo varnostno opozorilo, iz katerega je bilo razvidno, da ne gre le za klavrne poskuse vdora, temveč jim je podvig tudi uspel. Neznanci so si postregli z mojimi vsebinami. Čemu?! Kdo so ti čudaki in kaj bi radi, sem se praskala po glavi in sumničavo pregledovala opozorila, saj bi bila ne nazadnje tudi slednja lahko navadna prevara. Glede na megalomanski porast spletnih goljufij bi bil že klik na povezavo, ki me je vabila, da skupaj uredimo težavo, dovolj, da bi se ujela na limanice. Ker sem se želela prepričati o avtentičnosti elektronskih opozoril, sem se obrnila na SI-CERT in jim posredovala prejeta sporočila.

Shutterstock
Dobro jutro, težave!

In kaj sem izvedela?

Najprej, da gre za legitimna sporočila Microsofta, ki kažejo na vdor v moj račun. Strokovni sodelavec za kibernetsko varnost me je spodbudil k takojšnjemu ukrepanju, saj je v takšnem primeru treba poskusiti dobiti nazaj dostop. Postopek obnovitve računa se korak za korakom izvaja preko povezave  https://account.live.com/.

Po manjših kolobocijah sem to uspešno izvedla, nato pa so mi priporočili še vklop varnostne funkcije preverjanja identitete v dveh korakih ter me napotili k čim hitrejši zamenjavi gesel, ki jih uporabljam za druge dostope v računalniško okolje. Ob tem sem tudi pri spremembah gesel za račune na družbenih omrežjih poskrbela za dodatno zaščito, in sicer z nastavitvijo dvojnega preverjanja pristnosti. To denimo pomeni, da bom sedaj morala vnesti posebno kodo ali potrditi svoj poskus prijave vsakokrat, ko bo nekdo poskušal dostopati do Facebooka iz brskalnika ali neznane mobilne naprave.

S trikom do skoka v vaš svet

Ko je bil nadzor znova v mojih rokah, sem seveda želela izvedeti, kako je zlonamernežem sploh uspelo dobiti moje geslo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast