Piškoti z brusnicami in bučnimi semeni
Sestavine
- 2 jajci
- 90 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 60 ml olja ali stopljenega masla
- ščepec soli
- 350 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g posušenih brusnic
- 120 g bučnih semen
- pest sesekljanih orehov (po želji)
Priprava
1. Jajca stepite z obema sladkorjema, oljem ali maslom in ščepcem soli. Vmešajte moko, presejano s pecilnim praškom. Zgnetite gladko testo. Na koncu vmešajte brusnice in bučna semena, lahko pa tudi pest sesekljanih orehov.
2. Testo razdelite na dva dela. Vsakega oblikujete v valj, dolg približno 30 cm, in denite v pekač, na peki papir. Pecite v pečici pri 170 °C približno 30 minut. Nato ju pustite, da se delno ohladita.
3. Testo prečno narežite na približno 2 cm široke rezine. Piškote položite na pekač (s prerezano stranjo navzgor) in jih vrnite v pečico. Pecite jih približno 5 minut na 170 °C. Nato jih obrnite in pecite še 3 minute na drugi strani. Piškote ohladimo. Hranimo jih lahko do 30 dni v zaprti posodi.
NAMIG
Namesto brusnic lahko v tem receptu uporabite tudi rozine.
Cimetovi polžki s suhimi marelicami in orehi
Sestavine
- 1 zavojček listnatega testa
- 200 g suhih marelic
- pest sesekljanih orehov
- 2 veliki žlici javorjevega sirupa
- 50 g stopljenega masla
- 1 žlička mletega cimeta
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava
1. V skledi zmešajte na drobno sesekljane marelice s sesekljanimi orehi, cimetom, stopljenim maslom in javorjevim sirupom.
2. Listnato testo na papirju za peko razvaljajte v pravokoten list in ga obrnite z daljšo stranjo proti sebi. Pripravljeno zmes razporedite po testu, pustite proste robove in jih tesno zvijte čez nadev – v dolgo rolico.
3. Zvito testo narežite na približno 2 cm široke rezine. V enakomernih presledkih jih z rezano stranjo navzgor razporedite na pekač, postavite v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite približno 15 minut, da se povrhu zlatorjavo zapečejo. Ko se ohladijo, jih posujte z mletim sladkorjem.
NAMIG
Javorjev sirup lahko v receptu nadomestite z medom.
Še več slastnih receptov za sladki december vas čaka v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.