Nasveti

Recepti za sladki december

L.J.
6. 12. 2024, 04.01
Deli članek:

Pripravite valjarje in prižgite pečice, čas je za sladki december in peko najrazličnejših dobrot. Nekaj jih je vedno dobro imeti na zalogi, tudi za Miklavža, ki jih bo zagotovo z veseljem ponesel med svoje obdarovance – če jih ne bo po poti že sam pojedel.

Profimedia
Praznična peka

Piškoti z brusnicami in bučnimi semeni

Sestavine

  • 2 jajci
  • 90 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 60 ml olja ali stopljenega masla
  • ščepec soli
  • 350 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 60 g posušenih brusnic
  • 120 g bučnih semen
  • pest sesekljanih orehov (po želji)

    Profimedia
    Piškoti z brusnicami in bučnimi semeni

Priprava
1. Jajca stepite z obema sladkorjema, oljem ali maslom in ščepcem soli. Vmešajte moko, presejano s pecilnim praškom. Zgnetite gladko testo. Na koncu vmešajte brusnice in bučna semena, lahko pa tudi pest sesekljanih orehov.

2. Testo razdelite na dva dela. Vsakega oblikujete v valj, dolg približno 30 cm, in denite v pekač, na peki papir. Pecite v pečici pri 170 °C približno 30 minut. Nato ju pustite, da se delno ohladita.

3. Testo prečno narežite na približno 2 cm široke rezine. Piškote položite na pekač (s prerezano stranjo navzgor) in jih vrnite v pečico. Pecite jih približno 5 minut na 170 °C. Nato jih obrnite in pecite še 3 minute na drugi strani. Piškote ohladimo. Hranimo jih lahko do 30 dni v zaprti posodi.
NAMIG

Namesto brusnic lahko v tem receptu uporabite tudi rozine.

Cimetovi polžki s suhimi marelicami in orehi

Sestavine

  • 1 zavojček listnatega testa
  • 200 g suhih marelic
  • pest sesekljanih orehov
  • 2 veliki žlici javorjevega sirupa
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sladkor v prahu za posipanje

    Profimedia
    Cimetovi polžki s suhimi marelicami in orehi

Priprava

1. V skledi zmešajte na drobno sesekljane marelice s sesekljanimi orehi, cimetom, stopljenim maslom in javorjevim sirupom.

2. Listnato testo na papirju za peko razvaljajte v pravokoten list in ga obrnite z daljšo stranjo proti sebi. Pripravljeno zmes razporedite po testu, pustite proste robove in jih tesno zvijte čez nadev – v dolgo rolico.

3. Zvito testo narežite na približno 2 cm široke rezine. V enakomernih presledkih jih z rezano stranjo navzgor razporedite na pekač, postavite v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite približno 15 minut, da se povrhu zlatorjavo zapečejo. Ko se ohladijo, jih posujte z mletim sladkorjem.

NAMIG

Javorjev sirup lahko v receptu nadomestite z medom.

Še več slastnih receptov za sladki december vas čaka v reviji Jana,  št. 49, 3. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!