Nasveti

Recept na preizkušnji: parmidžana (parmigiana)

Sonja Grizila
29. 7. 2024, 08.00
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 13.37
Deli članek:

Ne ve se, ali ima ime po Parmi, parmezanu ali siciljanski besedi za zlaganje strešnikov, vsekakor pa je nadvse okusna poletna jed, ki si jo privoščimo, ko je vrt (ali tržnica) polna svežih jajčevcev in paradižnikov.

revija Jana
parmidžana

Sestavine

  • 1 kilogram jajčevcev
  • 1,2 kg zrelega paradižnika
  • 15 dag mocarele
  • 15 dag parmezana
  • 4 stroki česna
  • nekaj listov bazilike
  • oljčno olje
  • sol, poper in sladakor

Priprava

1. Jajčevce narežemo po dolgem na pol centimetra debele rezine, jih zložimo na papir za peko, s čopičem premažemo z oljčnim oljem in pečemo v pečici, da zlato porumenijo. V originalnih receptih jajčevce cvrejo v globokem olju, včasih jih prej povaljajo v moki, kar pa je nepotrebno. Jed je že zaradi sira dovolj mastna.
2. Paradižnik prelijemo s kropom, olupimo in sesekljamo na drobne kocke. V ponev damo paradižnik, žličko soli, žličko sladkorja in ščepec popra, kuhamo dobre pol ure, na koncu dodamo še sesekljano baziliko (ne pretiravajte s količino, da ne bo preglasila drugih okusov) in strt česen ter kuhajte še pet minut.

3. V srednje velik pekač nalijemo najprej malo omake, čez zložimo tretjino jajčevcev, spet prelijemo s paradižnikom, potresemo s tretjino mocarele in parmezana, pa spet jajčevci, sir, omaka … Na vrhu morata biti omaka in sir, več parmezana kot mocarele. V pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, pečemo pol ure, nato pustimo pekač na pultu, dokler se jed ne ohladi do mlačnega. Potem jo lahko lepo narežemo na kvadrate. Bolj lačnim zraven ponudimo pečen krompir, pa tudi kakšna zelena solata ne bo odveč.

NAMIG

Na enak način napravimo tudi parmidžano iz bučk, ki jih ni treba peči tako dolgo kot jajčevce, če so zelo mlade, lahko uporabimo kar surove.

NASVET

Jed bo prej na mizi, če uporabimo pelate iz konzerve.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 30, 23. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti