Sestavine
- 1 šopek sveže nabranih kopriv
- 1 čebula
- 3 krompirji
- 1 korenček
- malo jušne osnove (če vam je od nedelje ostalo kaj goveje juhe, bo sploh super!)
- začimbe (mlet česen, začimbna mešanica kari ali malo kurkume, domača vegeta, majaron)
- sol in poper
- oljčno olje
- rezina ali dve kruha
- 1 žlica kisle smetane
Priprava
1. Na olju v loncu prepražimo čebulo, nato dodamo na majhne kocke narezan krompir in korenje. Malo podušimo, ko lepo zadiši, pa zalijemo z vodo (ne več kot z litrom – če je bomo dali več, povečajmo tudi količino preostalih sestavin) in juho ali jušno osnovo. Začinimo.
2. Ko je krompir kuhan, dodamo na grobo narezane koprive, na hitro še malo pokuhamo, nato pa juho spasiramo s paličnim mešalnikom.
3. Kruh popečemo v opekaču, nato ga z obeh strani podrgnemo s česnom in narežemo na kocke. Juho razdelimo na krožnike in povrh posujemo nekaj kruhovih kock. Zraven ponudimo kislo smetano, da si jo lahko gostje po želji vmešajo v juho. Žlička bo povsem dovolj.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 21, 21. maj, 2024.