© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kumare in njihova eksotična druščina


Mojca Klemenčič Sušnik
18. 4. 2017, 07.29
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zarjin_vrt3.jpg
Shutterstock

Je že res, da je domače najboljše, pa naj gre za tradicionalna ali avtohtona semena ali za doma vzgojene sadike. Vendar si delček pustolovca, ki skrit živi v vsakem ljubiteljskem vrtnarju, želi na svojem vrtu vzgajati tudi nenavadne, skoraj neznane in zanimive rastline ter biti prvi in edini med vrtičkarji, ki takšne rastline ima. Pa čeprav jim včasih niti ne ve imena niti ne pozna njihove uporabnosti.


Ker je svet postal majhna vas, je izbor užitnih rastlin, ki jih še do pred kratkim nismo poznali, vsako leto pestrejši in obširnejši. Nekatere med njimi so tako nove, da njihova imena sploh še niso poslovenjena, zato je včasih težko razbrati, za katere rastline dejansko gre, kajti strokovna (latinska) imena običajnemu vrtičkarju ne povedo dosti. Seme večine opisanih vrst kumar lahko kupite tudi pri nas, za nekatere pa bo treba čez nekdanjo mejo ali ponudbo poiskati na spletnih straneh. Če vam ne bo uspelo letos, boste prihodnje leto toliko bolj pripravljeni na začetek nove vrtnarske sezone.

Momordika ali grenka kumara (Momordica charantia)

Angleži in Američani so jo poimenovali grenka kumara, pri nas pa trgovci njena semena ponujajo pod imenom momordika, čeprav je bila že pred časom imenovana grenka melona ali balzamično jabolko, celo hruška. Rastlina z nenavadnimi plodovi je vzpenjavka bujne rasti, dolga do štiri metre. Razširjena je v Indiji, Šrilanki in Afriki, kjer jo pogosto uporabljajo v kulinariki, ponekod je sestavina karija, znane indijske začimbe. Semena lahko posadimo v rastlinjaku ali na okenski polici v cvetlične lončke ali pa jih potem, ko se tla ogrejejo in mine nevarnost slane, sadimo naravnost na gredo. Ker ima seme trdo lupino, dolgo kali.


Cveti rumeno. Močno po vanilji dišeči cvetovi so zelo lepi, in če nam ni všeč grenak okus plodov, rastlino lahko gojimo kot okrasno plezalko, zlasti ker so starejši plodovi lepo oranžno obarvani. Iz cvetov se razvijejo hrapavi plodovi z lupino, ki spominja na krokodiljo kožo. Užitni so tako listi kakor zelo mladi, majhni zeleni plodovi, katerih okus še ni zelo trpek. Liste pripravimo kot špinačo, plodove pa kakor bučke. Rahlo grenak okus omilimo z dodatkom česna ali pekoče paprike. Če pa se želimo popolnoma znebiti grenkobe, plodove narežemo, jih posolimo in pustimo nekaj časa stati ali jih prekuhamo. Mladih plodov ni treba soliti. Plodove lahko vložimo, ocvremo ali jih ponudimo kot dodatek mesnim in ribjim jedem.
S starostjo plodovi postajajo vse bolj grenki in vse manj užitni, rumenijo do zlato oranžne barve, potem se zvezdasto razpočijo in prikažejo se rdeča semena.
Znana je tudi sorta momordike z belimi, manj grenkimi plodovi.
Gojenje momordike ni težko: uspeva v dobro pognojeni vrtni prsti, na soncu, zalivati jo moramo redno in pogosto. Priskrbeti ji moramo oporo, po kateri se bo razraščala in se je oprijemala z dolgimi viticami. Lahko jo speljemo na drevo, latnik, ograjo, mrežo ali na vrh prekrižanih dolgih palic. Listi so veliki, travnato zeleni, globoko deljeni in spominjajo na liste hmelja. Rastlina je enoletnica, zato jeseni propade in jo moramo naslednje leto znova posaditi.

Mehiške mini kumarice (Melothria scabra)

Mehiške mini kumare niso majhna rastlina, saj zrastejo do tri metre visoko in zato nujno potrebujejo oporo. Lahko se razraščajo tudi po vrtni ograji ali zidu. So pa majhni njihovi plodovi, ki so podobni lubenicam v pomanjšani izvedbi. Na prosto jih sadimo enako kakor kumare in buče, po 15. maju. Tla morajo biti zračna in dobro odcedna, toda dobro založena s kompostom ali gnojem. Sadimo jih na sončna in pred vetrom zaščitena rastišča. Ker zelo dobro uspevajo v cvetličnih posodah, jih z lahkoto gojimo tudi na balkonu. Mini kumarice zalivamo podobno kakor druge plodovke. Okus plodov je rahlo kiselkast in spominja na okus limone. Uživamo jih lahko surove v solati, kot prilogo ali vložene v kisu. Ker imajo tanko kožo, plodov ne lupimo.

Zaradi belih lis oziroma peg so mini mehiške kumarice zelo privlačne na pogled, zato jih lahko razpostavljene na krožniku uporabimo za okras mize ali kuhinjskega pulta.

Več v Zarji št.16, 18.4.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.