© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako bi sprostitev GSO vplivala na nas?


Katja Božič
17. 1. 2024, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Že dve leti se v ozadju pripravlja zakon za spremembo evropske zakonodaje, s katerim bi gensko spremenjenim organizmom na široko odprli vrata tudi v Evropo. Tri znane prehranske svetovalke smo vprašali, kako bi po njihovem taka odločitev vplivala na nas in naše zdravje.

gso1.jpg
Shutterstock
-

Naše celice niso pripravljene na take spremembe



Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano:»Vse, kar obstaja v naravi, ima pravilno logiko, vse se med sabo dopolnjuje. To je močan sistem medsebojnega sodelovanja. Če bi bili takšni strokovnjaki, da bi s posegi v naravo naredili nekaj absolutno dobrega za dobrobit človeštva, ne bi imela nič proti. Vendar ne vemo točno vsega, kar se v naravi dogaja, niti tega, kaj se pozneje z določenim posegom lahko zgodi. Kadar človek nekaj v naravi spremeni ali pokvari, sem prepričana, da lahko pride do večjih ali manjših težav in so posledice lahko hude. V naravi je veliko stvari povezanih – uspe, kar je zdravo, kar ni v redu, pa odmre. Če rastlini na nekem mestu ni všeč, ne bo rasla. Tudi plevel ima svojo vlogo. Naše rastline imajo svojo notranjo inteligenco in v tem trenutku ni dobro, da bi se to odobrilo in sprejelo. Nismo še na taki stopnji. Pa tudi če bi vse naredili po pravilih, mi, naš prebavni sistem, naše celično delovanje na gensko spremenjene rastline niso pripravljeni. Rastline, ki jih zaužijemo, morajo imeti dve nalogi: da nas nahranijo in imamo zaradi tega več energije, po drugi strani pa moramo zaradi take hrane biti bolj zdravi in imeti bolj zdrave celice. Prepričana sem, da naše celice niso pripravljene na take spremembe. Tu bi naredili največjo škodo. Za zdaj narave še nismo dovolj raziskali in ne vem, ali jo kdaj bomo. Prav tako tudi celičnega delovanja še nismo dovolj naštudirali, da bi si kaj takšnega lahko dovolili.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

gso merljak - foto ivan merljak.jpg
Osebni arhiv
Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano
01_02_Jana_03.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.