© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ajdove palačinke z borovnicami


Jana
7. 8. 2009, 13.57
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kombinacija izvrstnega okusa.

Ajdove palačinke z borovnicami
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 15 minut

Sestavine: za nadev: 300 g manj mastne skute * 1 žlica kisle smetane * 1 bio limona * 2 žlici tekočega medu * 250 g borovnic * nekaj lističev sveže mete; * za testo: 100 g ajdove moke * 100 g pšenične moke * 1 žlička pecilnega praška * 3 jajca * 350 g kefirja * 4 žlice tekočega medu; * poleg tega: maslo in olje za pečenje * 4 žlice tekočega medu ali javorovega sirupa za preliv.

Priprava: Najprej zmešamo nadev. V skledo damo skuto, kislo smetano, naribano lupinico pol limone, med in iztisnjeni sok pol limone. Gladko razmešamo. Dodamo borovnice in  narezane metine lističe. Rahlo premešamo in postavimo na hladno. Pripravimo testo za palačinke. Zmešamo ajdovo in pšenično moko ter pecilni prašek. Dodamo rumenjake, kefir in 1 dl vode. Gladko razmešamo. Prilijemo med in pustimo stati 10 minut, da se moka napne. Iz beljakov in nekaj zrn soli stepemo trd sneg ter ga rahlo umešamo v testo. V ponvi segrejemo žličko masla in žličko olja. Na razgreto maščobo zlijemo zajemalko testa in ga porazdelimo, da dobimo palačinko. Spečemo jo najprej z ene strani, nato jo obrnemo in spečemo še z druge strani. Preložimo jo na krožnik in shranimo na toplem. Tako spečemo drugo za drugo 6 palačink. Namažemo jih z borovničevim nadevom, zvijemo ali zložimo, pokapljamo z medom in po želji posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Palačinke hranimo na toplem v pečici, ogreti na 50 stopinj. Pokrijemo jih s kosom aluminijeve folije, da se ne izsušijo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.