
„Bogat si, če kaj daš od sebe“
Marjan Skok, znani ptujski gostinec, se je upokojil pred štirimi leti, a je še vedno aktiven. Danes pomaga sinu in snahi, ki nadaljujeta delo v družinskem podjetju Gastro, v katerem sta si pokojnino zaslužila skupaj z ženo. Vstaja zjutraj ob drugi uri, v kuhinji pa je že ob pol četrti uri, da so malice pravočasno pripravljene. V treh desetletjih samostojne podjetniške poti je doživel in preživel marsikaj.

Veliko podjetij, za katera so pripravljali obroke, je končalo v stečaju in ni nikoli poravnalo dolgov. Več kot 700.000 evrov so izgubili zaradi tega. Tožbe na sodišču zaradi neplačil so sicer dobili, ne pa tudi plačil. Podvihal je rokave, šel naprej, saj ni imel druge izbire, če je želel preživeti družino in nekaj deset zaposlenih. V najboljših časih jih je bilo 53. Vedno, ko je bilo najtežje, si je dopovedoval, da če je že moglo biti tako, pa naj bo tako!
V Halozah, kjer je odraščal, so skromno živeli. Dedek in babica sta bila viničarja. Babica je kuhala pri znanem gostilničarju Strašilu, ki je ob začetku druge svetovne vojne zapustil posestvo s 85 hektarji zemlje, ki jo je nato obdeloval njegov dedek. Agrarna reforma po vojni pa jim je vse pobrala, tudi hišo, v kateri so živeli, so morali še enkrat odkupiti. Veliko časa je v tistem času preživel pri sosedih, ker niso imeli nič, je pomagal na kmetijah. Moral se je sam znajti. Mama je bila zaposlena kot pletarka. Očeta, bil je nezakonski otrok, je spoznal šele v tretjem razredu osnovne šole. Stike sta ohranila do njegove smrti. Leta 1974 se je odločil, da bo kuhar, za kuhanje ga je navdušila že babica. Prvo učno mesto je dobil v hotelu Slavija v Mariboru. Ker ob sobotah in nedeljah ni vozil avtobus, je moral sesti na moped in se odpeljati v Maribor. Ni bilo lahko, tudi v najhujši zimi je moral sesti na moped, izostanka si ni mogel privoščiti. Ko mu je ob neki priložnosti odpovedal moped in je dve uri zamudil, je moral zamujeno nadoknaditi. Danes je hvaležen, da se je že kot zelo mlad naučil, kaj pomenita red in disciplina. Že v tistem času je ob sobotah in nedeljah delal na gostijah, časa za počitek in lenarjenje ni bilo. Po vrnitvi iz JLA se je zaposlil v obratu družbene prehrane podjetja Agis, kjer je delal polnih enajst let, preden se je odločil za samostojno podjetniško pot.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
-3 °C
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
petek, 21. 3
Delno oblačno
sobota, 22. 3
Deževno
7-dnevni obeti