Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Trgovske police se šibijo pod težo vedno dražjega uvoženega mesa


Senka Dreu
1. 6. 2020, 21.24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kmetje imajo v času epidemije velike težave s prodajo svojih pridelkov; če jim jih že uspe prodati, pa so odkupne cene tako nizke, da ponekod več ne pokrivajo niti osnovnih stroškov.

1591017935_meso.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Kot smo že poročali, je položaj posebej kritičen pri rejcih živali. Tako v slovenskih hlevih še vedno čaka več tisoč glav govedi in prašičev, nič kaj bolje ni s perutnino. Rejci so primorani čakati po mesec in več, da pridejo na vrsto za odkup, pri tem pa jim stroški nenehno naraščajo, saj doma še vedno hranijo živali, ki bi jih sicer v normalnih razmerah že zdavnaj prodali. Stisko kmetov potem samo še stopnjujejo sramotno nizke odkupne cene, čeprav trgovci višajo cene mesa, ki pa je v veliki meri uvoženo.

Kmet ne dobi poštenega plačila, potrošnik kupuje dražje – kot običajno, v tej živilski verigi torej znova služijo vsi vmesni členi. Na absurdno situacijo je že pred mesecem opozoril Peter Pribožič, vodja ptujskih kmetijskih svetovalcev, ko ni mogel razumeti, kako je mogoče, da so bile v času novega koronavirusa od zunaj pripeljane tolikšne količine mesa, čeprav je zdaj potrošnje manj, poleg tega bi morala imeti v krizi domača pridelava absolutno prednost.

Trgovci zavajajo z neresničnimi informacijami

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije pa opozarjajo še na zavajajoče informacije, ki se v zadnjih tednih pojavljajo v zvezi z razlogi za višje cene hrane v trgovinah.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.