Zimska začimba prežene prehlad in pomaga pri artritisu
Le kako bi dišal jabolčni zavitek brez cimeta? Kakšen okus bi imelo kuhano vino in po čem bi dišal božič? Cimet ni le aromatičen, deluje tudi protivnetno in protiglivično
Cimet je izjemno aromatična začimba, ki se v gastronomiji uporablja tako za pripravo sladkih kot pikantnih jedi. Najpogosteje pa se nanj spomnimo v hladnem obdobju leta, nekaterih značilnih jedi si brez cimeta najbrž ne znamo predstavljati.
Njegov omamni vonj se širi tudi iz čajnih svečk, adventnih venčkov, sicer pa je nepogrešljiv pri kuhanem vinu, jabolčnem zavitku, piškotih, kavi in še bi lahko naštevali. Cimet nas prijetno pogreje, hkrati pa deluje protivnetno in vpliva na inzulin ter tako tudi na raven krvnega sladkorja.
Cimet v kulinariki
Pri nas cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladic, znan je kot obvezna začimba pri pitah, zavitkih, krofih, cimetovih rolicah, zvezdicah, čaju, kakavu ter likerjih in žganju. V Mehiki je tudi ena glavnih sestavin pri izdelavi čokolade. Na trgu so na voljo različne vrste cimeta, a če želite najboljšega, posezite po cejlonskem ali indijskem. Kitajski cimet je precej manj zdravilen, ima tudi manj okusa in arome.
Cimet v zdravilstvu
Drži, da je cimet zelo zdravilen, vendar ga je treba uporabljati zmerno. Raziskave so potrdile, da do pol žličke cimeta na dan uspešno znižuje holesterol. Dokazali so tudi, da cimet uravnava krvni sladkor, saj oponaša inzulin, zato je priporočljiv za ljudi s sladkorno boleznijo tipa dve.
Deluje tudi antibakterijsko, uporabljate ga lahko pri vnetjih dlesni, glivicah, odprtih ranah … V času prehladov in gripe je nepogrešljiv kot sestavina čaja, uničuje proste radikale in zavira razvoj rakavih celic, pomaga tudi pri redčenju krvi.
Pomoč pri artritisu in boljši spomin
Mešanica medu in cimeta pomaga zmanjševati bolečine pri artritisu. Zaradi visoke vsebnosti železa, kalcija in vlaknin cimet odlično vpliva na imunski sistem, že vonjanje pa naj bi izboljšalo spomin in odganjalo melanholijo.
Nekatere novejše raziskave nakazujejo tudi, da lahko cimet prispeva k boljšemu delovanju možganov, saj naj bi izboljševal odzivnost nevronov in zmanjšal vnetje v živčnem tkivu. Poleg tega se raziskuje njegov potencialni vpliv na zdravje srca, saj bi lahko nežno zniževal krvni tlak in izboljšal prekrvavitev.
Cenjen tudi v kozmetiki
Cimet se uporablja tudi v naravni kozmetiki. Ker deluje rahlo antiseptično in pospešuje prekrvavitev kože, se v majhnih količinah dodaja pilingom, mazilom ter toplim kopelim. Tako od znotraj kot od zunaj ostaja ena izmed najbolj cenjenih tradicionalnih začimb, ki nas ogreje, razveseli in hkrati blagodejno vpliva na zdravje.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se