© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zimska začimba prežene prehlad in pomaga pri artritisu


Uredništvo
2. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Le kako bi dišal jabolčni zavitek brez cimeta? Kakšen okus bi imelo kuhano vino in po čem bi dišal božič? Cimet ni le aromatičen, deluje tudi protivnetno in protiglivično

cimet, pokončna
Profimedia
Cimet boste te dni zagotovo zavonjali na ulicah, kjer pripravljajo kuhano vino in pražene mandlje.

Cimet je izjemno aromatična začimba, ki se v gastronomiji uporablja tako za pripravo sladkih kot pikantnih jedi. Najpogosteje pa se nanj spomnimo v hladnem obdobju leta, nekaterih značilnih jedi si brez cimeta najbrž ne znamo predstavljati.

Njegov omamni vonj se širi tudi iz čajnih svečk, adventnih venčkov, sicer pa je nepogrešljiv pri kuhanem vinu, jabolčnem zavitku, piškotih, kavi in še bi lahko naštevali. Cimet nas prijetno pogreje, hkrati pa deluje protivnetno in vpliva na inzulin ter tako tudi na raven krvnega sladkorja.

Cimet v kulinariki

Pri nas cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladic, znan je kot obvezna začimba pri pitah, zavitkih, krofih, cimetovih rolicah, zvezdicah, čaju, kakavu ter likerjih in žganju. V Mehiki je tudi ena glavnih sestavin pri izdelavi čokolade. Na trgu so na voljo različne vrste cimeta, a če želite najboljšega, posezite po cejlonskem ali indijskem. Kitajski cimet je precej manj zdravilen, ima tudi manj okusa in arome.

čaj, cimet
Profimedia
V času prehladov čaj obogatite z nekaj cimeta.

Cimet v zdravilstvu

Preberite še

Drži, da je cimet zelo zdravilen, vendar ga je treba uporabljati zmerno. Raziskave so potrdile, da do pol žličke cimeta na dan uspešno znižuje holesterol. Dokazali so tudi, da cimet uravnava krvni sladkor, saj oponaša inzulin, zato je priporočljiv za ljudi s sladkorno boleznijo tipa dve.

Deluje tudi antibakterijsko, uporabljate ga lahko pri vnetjih dlesni, glivicah, odprtih ranah … V času prehladov in gripe je nepogrešljiv kot sestavina čaja, uničuje proste radikale in zavira razvoj rakavih celic, pomaga tudi pri redčenju krvi.

Pomoč pri artritisu in boljši spomin

Mešanica medu in cimeta pomaga zmanjševati bolečine pri artritisu. Zaradi visoke vsebnosti železa, kalcija in vlaknin cimet odlično vpliva na imunski sistem, že vonjanje pa naj bi izboljšalo spomin in odganjalo melanholijo. 

Nekatere novejše raziskave nakazujejo tudi, da lahko cimet prispeva k boljšemu delovanju možganov, saj naj bi izboljševal odzivnost nevronov in zmanjšal vnetje v živčnem tkivu. Poleg tega se raziskuje njegov potencialni vpliv na zdravje srca, saj bi lahko nežno zniževal krvni tlak in izboljšal prekrvavitev.

prehlad, jesen
Profimedia
Cimet deluje antibakterijsko in pomaga pri vnetjih zgornjega dela dihal in ust.

Cenjen tudi v kozmetiki

Cimet se uporablja tudi v naravni kozmetiki. Ker deluje rahlo antiseptično in pospešuje prekrvavitev kože, se v majhnih količinah dodaja pilingom, mazilom ter toplim kopelim. Tako od znotraj kot od zunaj ostaja ena izmed najbolj cenjenih tradicionalnih začimb, ki nas ogreje, razveseli in hkrati blagodejno vpliva na zdravje.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.