Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Skromna domača potrošnja oljnic


Senka Dreu
2. 9. 2020, 03.04
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V skladu z evropsko metodologijo sta slovenski statistični urad (SURS) in Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) oblikovala statistično spremljanje proizvodnje in potrošnje glavnih vrst žit in oljnic.

1598879103_sd-sončnice.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Sploh prvič je bila v okviru pilotnega projekta, ki sta ga omenjeni inštituciji izvedli med letoma 2018 in 2020, na nacionalni ravni izdelana bilanca glavnih vrst oljnic: oljne ogrščice, oljne repice, sončnice in soje.

Kot kažejo pridobljene številke, smo v letu 2018 v Sloveniji med oljnicami pridelali največ, približno 7.000 ton, semen oljne ogrščice in repice. S 5.000 tonami ji je sledila soja, medtem ko je proizvodnja sončničnega semena znašala le 800 ton. Če podatke primerjamo z letom poprej, ugotovimo, da se je proizvodnja oljnic zmanjšala, in sicer soje za kar 31 odstotkov, oljne ogrščice in oljne repice pa za 15 odstotkov. Malce se je povečala le pridelava sončnic, ki pa kljub temu še vedno ostaja zelo nizka, čeprav smo v Sloveniji potrošili največ prav sončničnega semena.

Domača potrošnja oljnic je na splošno pri nas skromna. Leta 2018 smo porabili malo manj kot 3.000 ton sončničnega semena pa tudi dobrih 1.000 ton soje in le 300 ton oljne repice in ogrščice. V primerjavi z letom 2017 se je potrošnja slednjih, torej oljne repice in ogrščice, zmanjšala za 39 %, po drugi strani pa se je v tem času povečala poraba ostalih dveh vrst oljnic, in sicer soje za kar 100 %, sončničnega semena pa za 33 %.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.