Kmetijstvo: Koliko svinjine se proda na sivem trgu
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je kmetijske kroge na marčevski »mesni konferenci« razburil z izjavo o tako imenovanih letečih prašičih, torej tistih, ki se v Sloveniji prodajo mimo uradnih evidenc.

Dejal je, da se takega prašičjega mesa na sivem trgu proda najmanj 20 odstotkov, kar pa so odločno zavrnili na kmetijsko-gozdarski zbornici, kjer se sicer zavedajo, da je slovenska prašičereja zašla v resne težave, saj se je stalež prašičev v zadnjih dvajsetih letih z dobrih 650.000 zmanjšal na 240.000. A to dejstvo pripisujejo prestrukturiranju prašičerejskega sektorja, v katerem so se zaprle mnoge velike farme, hkrati se je preoblikovala tudi domača kmečka reja. Samooskrba s prašičjim mesom je postopno upadala, na policah se je znašlo vse več mesa iz uvoza. Sivega trga nikakor ne zanikajo, a menijo, da so številke bistveno manjše. Rešitev vidijo v shemi Izbrana kakovost (IK) za prašičje meso, ki je v pripravi in ki bo zagotovila transparentnost in sledljivost prašičjega mesa od rejca do potrošnika, kar pa, tako pravijo na zbornici, nekaterim deležnikom v verigi prašičjega mesa ne ustreza, zato kažejo s prstom na rejce in problematizirajo domači zakol.
Več jutri v Štajerskem tedniku.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se