Kmetijske organizacije za zagotavljanje sledljivosti in porekla živil v javnih ustanovah
Pisna pobuda je bila poslana predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsedniku vlade Robertu Golobu.

Kmetijske organizacije, predstavnice čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug (Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije, Eko civilna iniciativa Slovenije in Združenje za trajnostno prihodnost) so podale pisno pobudo predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsedniku vlade Robertu Golobu, da se v obratih javne prehrane, v katerih se prehranjujejo ranljive skupine prebivalcev, kot so otroci in mladostniki, bolniki in starejši, zakonodajno uredi spremljanje sledljivosti porekla kmetijskih pridelkov in živil, ki se uporabljajo pri pripravi obrokov ter pregledno podajanje teh informacij tako varovancem ustanov kot njihovim zakonitim skrbnikom.

Kot so pojasnili, je namen pobude administrativno vitka zakonodajna ureditev sledljivosti in označevanja porekla kmetijskih pridelkov in živil, ki se uporabljajo v javnih ustanovah, zlati za pripravo obrokov za otroke in mladostnike. "Pobudnice se zavedamo, da ni primerno dodatno administrativno obremenjevati odločevalce v vzgojno-varstvenih, zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, zato predlagamo za zavezance enostaven in za uporabnike storitve prehrane pregleden sistem zagotavljanja sledljivosti in označevanja porekla kmetijskih pridelkov in živil, nabavljenih za pripravo obrokov v teh ustanovah," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da so vzgojno-varstvene ustanove na mestu javne objave jedilnika obvezane v tekočem mesecu objaviti podatke o poreklu posameznih nabavljenih skupin živil, in sicer masni oziroma volumenski delež po treh identifikatorjih (v primeru mesa štirih), in sicer za obdobje tekočega leta do predhodnega meseca. Predlagajo, da se podatki o poreklu objavijo za sveže sadje in proizvode iz sadja, za svežo zelenjavo in proizvode iz zelenjave, za sadne in zelenjave sokove, za med, za žita in mlevske proizvode, za kruh in krušne proizvode, za mleko in mlečne proizvode, za jajca in proizvode iz jajc ter za goveje, svinjsko, perutninsko in drugo meso.

Podobno predlagajo, da podatke objavljajo tudi zdravstvene in socialnovarstvene ustanove, pri čemer naj se podatke objavi tudi na vidnem mestu na hodnikih oddelkov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se