Presna čokoladna klobasa z oreščki
Ta sladica je prava poslastica za ljubitelje čokolade.
Tekst: SARA LIPOVŠEK
Ko sem jo pokusila prvič, me je navdušil intenzivni vonj čokolade, ki se prepleta z oreščki, cimetom in hrustljavimi prazničnimi piškoti. Lahko bi rekla, da je postala moj mali decembrski favorit v tistih trenutkih, ko želim preproste sestavine na hitro pretvoriti v bolj prefinjeno sladko preobleko ter ustvariti popolno harmonijo okusov in tekstur.
Sestavine
- 100 g masla
- 400 g temne čokolade
- 50 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- 200 g kokosovih piškotov
- 100 g nasekljanih mandljev in orehov pekan
- kokosova moka za posip
Priprava
1. Na pari segrejemo maslo, čokolado in rjavi sladkor. Dobro premešamo.
2. Dodamo cimet, na grobo zdrobljene piškote in nasekljane oreščke.
3. Vzamemo pravokotni pekač za kruh in ga obložimo z dvema plastema prozorne folije.
4. Mešanico vlijemo v pripravljen pekač in jo bodisi enakomerno porazdelimo po pekaču in pokrijemo s folijo (če želimo videz kolača oziroma torte) ali pa s pomočjo folije oblikujemo klobaso. Pekač nato postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.
5. Po hlajenju sladico prevrnemo na pladenj, potresemo s kokosovo moko in narežemo na tanke rezine. Postrežemo s stepeno sladko smetano ali svežim sadjem, če želimo več sočnosti in svežine.
NAMIG: Takšno čokoladno klobaso lahko podarite tudi kot darilo svojim bližnjim.
Objavljeno v reviji Jana, št. 50, 16. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se