Znani obrazi prisegajo na visoke grede
Visoke grede niso več le za upokojence. Zelenjavo zdaj vzgajajo tudi znani obrazi ...

Mnogi pridelovalci prisegajo na visoke grede, ki so bile nekoč priljubljene pri upokojenih vrtičkarjih in gospodinjah, zdaj pa so postale obvezen dodatek na terasah, balkonih, vrtovih in dvoriščih številnih Slovencev. Izjema niso niti znani obrazi, ki dokazujejo, da se časi res spreminjajo – zdaj se v soju žarometov ne bleščijo samo zvezdniške oprave, temveč tudi sijoč, ekološko vzgojen češnjev paradižnik, špinača, radič ...
Vse mu zelo dobro uspeva
Uroš Smolej, igralec:»Prosti čas najraje preživljam v naravi, prav poseben zen pa najdem kar na domačem vrtu. Trenutno mi domači vrtiček vzame veliko časa. Postal sem pravi vrtnar, to me zelo veseli. Imam tudi visoke grede, za katere pridno skrbim, domači pridelki pa so nekaj najboljšega in najbolj zdravega. Paradižnik, jajčevci, bučke in druge vrtnine, blitva, bele redkvice in listnata zelenjava … vse mi zelo dobro uspeva.«

Ko si umažeš roke z zemljo ...
Hannah Mancini, pevka: »Na domačem vrtu imam pravo mini zeleno oazo, že nekaj let pa mi vrt krasita tudi dve visoki gredi, obe imata tudi ime – Zelena Greta in Zelena Marta. (smeh) Pri tem gre resnično za umetnost vrtnarjenja! Kadar urejam vrt in visoki gredi, se v resnici sproščam in uživam. Vedno pravim, da ko si umažeš roke z zemljo, se spomniš, kdo si v resnici, brez maske. V visokih gredah vzgojim veliko spomladanskih sort solat, ki so potem dnevno na meniju.«
Uf, ogromno čilijev!
Anže Zavrl, glasbenik:»Že pred leti sem si doma pripravil vrtiček in na njem zasadil čili, ker sem nor nanj, vendar sem imel zaradi nepravilne lege takrat malo pridelka. Potem sem se lotil projekta malo drugače. Naredil sem visoke grede in jih postavil na odlično mesto za dober pridelek – in res je obrodilo ogromno čilijev. Je veliko dela s tem, ampak zelo uživam, saj me vrtičkanje pomirja in lahko ob njem odmislim vse skrbi.«

Ni večjega užitka
Romana Krajnčan, glasbenica: »Ni večjega užitka kot utrgati ali odrezati solato, brokoli, fižol, paradižnik, zelišča z domačega vrta, tik preden začneš pripravljati obrok. Kadar sem na vrtu, mi prija stik z zemljo, prepustim se opojnim dišavam in barvam. Čutim, da se umirim in da sem v tistem trenutku samo tam. Z možem sva poleg visokih gred postavila še rastlinjak in sva zelo navdušena, kako vse zelo bujno raste.«
To je poseben gušt
Gojmir Lešnjak - Gojc, igralec:»Moj vrt na Krasu je moje veselje. To ni več samo vrt, to je moj tempelj! Ne morem si zamisliti boljšega kot to, da zelenjavo nabereš na domačem vrtu. Že spomladi te razveseli prva solata, potem pa prihajajo plodovke, paradižniki, paprika, jajčevci, bučke, fižol, skratka vsega po malem. Te zelenjave je na koncu zelo veliko, poseben gušt pa je vzgajati dobrote narave v visokih gredah.«
Kaj pa nasvet strokovnjaka? Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr., poudarja, da je velikost visoke grede pomembna. Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 8. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se