Navdušite z malimi prigrizki iz Španije
Koliko dni je še do počitnic? Kulinarično se bomo tokrat odpravili v južno Španijo, kjer naravnost obožujejo tapase, slastne zalogaje, postrežene v dobri družbi in ob kozarcu vina.

»Običajno jih postrežemo na enem krožniku, vendar z vilicami za vsakega gosta,« nas v kuharici Tapasi (založba Didakta) pouči Elisabeth Luard. Med več kot sto recepti so nas trije še posebej pritegnili.
NAMIG: Tapas je lahko tako preprost, kot je krožnik oliv, nadevanih s sardoni, in košček slanega sira ali pa je edinstvena specialiteta.
Riževa solata s pinjolami
»Ta valencijska riževa solata, ki jopripravimo v večjih količinah, je odlična s hladnim piščancem ali šunko. Če jo postrežete kot prilogo k obroku, računajte 75 g surovega riža na osebo (pri kuhanem rižu količino podvojite).
Sestavine za 15–20 za grižljaj velikih tapasov
(za 3–4 osebe kot predjed ali priloga)
- 8 zvrhanih žlic kuhanega riža
- 1 žlica praženih pinjol ali mandljev, narezanih na palčke
- 1 žlica kuhanega graha
- 1 žlica sesekljanega jabolka ali zelene
- 1 žlica sesekljane zelene paprike
- 1 žlica sesekljane rdeče sladke paprike
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- listi belgijskega radiča, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Vse sestavine nežno premešajte in servirajte na posameznih krožnikih z vilicami.
Lahko pa postrežemo na listih belgijskega radiča, ki imajo priročno obliko ladjice, in vanje zabodemo zobotrebec.
Nadaljevanje prispevka s slastnimi recepti si lahko preberete v reviji Jana, št. 16, 22. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se