Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Navdušite z malimi prigrizki iz Španije


Lara Jelen
27. 4. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Koliko dni je še do počitnic? Kulinarično se bomo tokrat odpravili v južno Španijo, kjer naravnost obožujejo tapase, slastne zalogaje, postrežene v dobri družbi in ob kozarcu vina.

kuhinja62.jpg
Kuharica Tapasi
Riževa solata s pinjolami

»Običajno jih postrežemo na enem krožniku, vendar z vilicami za vsakega gosta,« nas v kuharici Tapasi (založba Didakta) pouči Elisabeth Luard. Med več kot sto recepti so nas trije še posebej pritegnili.

NAMIG: Tapas je lahko tako preprost, kot je krožnik oliv, nadevanih s sardoni, in košček slanega sira ali pa je edinstvena specialiteta.

Riževa solata s pinjolami

»Ta valencijska riževa solata, ki jopripravimo v večjih količinah, je odlična s hladnim piščancem ali šunko. Če jo postrežete kot prilogo k obroku, računajte 75 g surovega riža na osebo (pri kuhanem rižu količino podvojite).

Sestavine za 15–20 za grižljaj velikih tapasov

(za 3–4 osebe kot predjed ali priloga)

  • 8 zvrhanih žlic kuhanega riža
  • 1 žlica praženih pinjol ali mandljev, narezanih na palčke
  • 1 žlica kuhanega graha
  • 1 žlica sesekljanega jabolka ali zelene
  • 1 žlica sesekljane zelene paprike
  • 1 žlica sesekljane rdeče sladke paprike
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • listi belgijskega radiča, ko postrežemo (po želji)

Priprava

Vse sestavine nežno premešajte in servirajte na posameznih krožnikih z vilicami.

Lahko pa postrežemo na listih belgijskega radiča, ki imajo priročno obliko ladjice, in vanje zabodemo zobotrebec.

Nadaljevanje prispevka s slastnimi recepti si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16, 22. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Revija Jana št 16, 2025
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.