Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zelena lekarna: Kako pripraviti fižol, da ne bo 'burnih reakcij'?


Sonja Grizila
6. 7. 2024, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na vrtu in na tržnicah je že svež stročji in tudi luščen fižol, ki je prava zakladnica zdravja, čeprav se marsikdo nad njim zmrduje zaradi eksplozivnih in ne preveč dišečih lastnosti.

fižolova solata
dreamstime
fižolova solata

 Naj poudarimo že na začetku – fižol je poln prepotrebnih vlaknin, ki v prebavilih povzročajo burne reakcije, če smo sicer vajeni le bolj ali manj predelane hrane. Temu se lahko izognemo: suh fižol najprej namočimo čez noč, nato zavremo, odlijemo vodo in nalijemo novo. Skuhamo ga z zrnom česna in lovorovim listom, pa bo veliko manj eksploziven. Zraven stročjega fižola pijemo čaj iz kamilice, kumine in janeža (takšen čaj dajemo dojenčkom s prebavnimi težavami), pa bo.

Fižol je eden izmed najpomembnejših virov rastlinskih beljakovin, v njem so tudi vitamini skupine B, številni minerali, pektini, polifenoli, lignini, fitinska kislina, nukleinske kisline in vlaknine. Spada med popolno hrano, ki ne potrebuje veliko dodatkov. Fižol, suh ali stročji, pripravljamo zabeljen in v solati ali v različnih okusnih mineštrah in omakah, greh pa je zraven jesti meso, ker bomo preobremenili organizem in delno izničili koristne lastnosti fižola.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.

jana27.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.