
Telo nam vedno sporoča, kaj potrebuje
Izbiramo najboljše prehranske bloge v Sloveniji.

Nominiranci bodo prvič predstavljeni na odprtem odru 4. Festivala celostnega zdravja v soboto in nedeljo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko prevzamete glasovnice ali glasujete neposredno tukaj:GLASOVNICA SKUPAJ ZA ZDRAVJE
Rok za oddajo glasov je 28. februar.
Sonja je diplomirala na oblikovanju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, vendar jo v življenju zanima še zelo veliko različnih stvari. Rada se ustvarjalno izraža na različnih področjih, eno od njih je blog, v katerem predstavlja polnovredne sladice brez sladkorja. Ne preveč sladkosnedo dekle si ne predstavlja življenja brez rekreacije. Vadba ali sprehod v naravi je zanjo tudi meditativna dejavnost, med katero dobi veliko novih idej.
Lahko bi rekli, da se bolj kot druge blogerke »skrivate« za svojimi kreacijami. Kako bi opisali svoj značaj?
Sem ustvarjalka, ki se trudi živeti pogumno. Pogumno v smislu, da se lotim tudi stvari, ki jih še ne poznam, ki jih ne obvladam najbolje ali pa jih nisem še nikoli počela. Tudi kadar čutim strah, ga raje premagam, kot pa da živim neizpolnjeno življenje. Rada imam nove izzive in vedno se rada učim novih stvari. Rada imam ljudi, veselijo me potovanja in učenje novih jezikov. Vodi me misel, da je skrivnost življenja v dajanju. Ne glede na to, s čim se ukvarjam, me najbolj izpolnjuje, ko lahko s svojim ustvarjanjem in dejavnostmi pomagam drugim, da zaživijo bolj zdravo, srečno in izpolnjeno življenje.
»Bistvo brezgrešnih sladic je, da so polnovredne in visoko hranljive. To so v bistvu že polnovredni obroki in jih lahko jemo tudi za zajtrk. Ker vsebujejo veliko vlaknin, nas nasitijo in oskrbijo z energijo za dlje časa, hkrati pa podpirajo dobro delovanje našega črevesja. Brezgrešne sladice ne vsebujejo praznih kalorij, ampak takšne, ki jih telo lahko učinkovito uporabi za svoje delovanje. Ker vsebujejo veliko vlaknin, se jih tudi ne moremo prenajesti. Zaradi vlaknin prej občutimo sitost in ta ponavadi traja dlje.«
Menda sploh niste sladkosnedi?
Rada si kdaj privoščim kaj sladkega, vendar nasploh nisem tako zelo sladkosneda, kot bi mislili. (Brezgrešne) sladice sem začela jesti bolj zaradi zdravja in da bi v prehrano dodala še več raznolikih, polnovrednih živil. Že v otroštvu sem imela težave z želodcem in s slabšo odpornostjo, velikokrat sem bila bolna. Začela sem se prehranjevati pretežno vegetarijansko. Po polnovredni prehrani z veliko zelenjave in sadja sem se najbolje počutila in tudi kasneje nikoli več nisem imela težav z želodcem ali s prebavo. S svojo izkušnjo sem se naučila, da je bolje, če sprejmemo miselnost dodajanja polnovrednih in visoko hranljivih živil v svojo prehrano, kot pa da razmišljamo o tem, čemu vse se moramo odpovedati.
Vrnitev v domači kraj je zaokrožila zgodbo?
Med študijem in še nekaj let po njem sem živela v Ljubljani. Pred štirimi leti pa sem se vrnila v domačo Lendavo, ker se mi je zdelo, da je lahko življenje v hiši z lastnim vrtom veliko kakovostnejše. Domači vrt mi je bil vedno navdih. Najbolj uživam, kadar lahko naberem zelenjavo in sadje, iz katerih pripravim sveže obroke. Ali pa kadar se lahko poleti med jutranjim sprehodom po vrtu najem svežih malin, robid, jagod, breskev …
Zakaj ste svoj blog omejili samo na sladice? Ali je težko priskrbeti dovolj vsebine za nenasitne sledilce?
Že ko sem razmišljala o tem, da bi pisala blog, sem vedela, da bo na njem več sladic kot drugih jedi, ime bloga pa je nastalo spontano. Ko sem se preselila domov, so zdrave sladice, ki sem jih takrat objavljala na svojem osebnem profilu na Facebooku, opazili v lokalni medgeneracijski hiši in me povabili k izvedbi delavnice zdravih sladic. Takrat se je prvič porodila ideja o brezgrešnih sladicah. Udeleženci te delavnice so me spraševali, ali imam kakšen blog ali stran. Tako sem jo ustvarila in že na začetku se je izkazala za zelo uspešno. Veliko ljudi je izkazalo zanimanje za bolj zdrave recepte za polnovredne sladice brez dodanega sladkorja.
Vas to, da so vaše sladice veganske, kaj omejuje?
Prepričana sem, da je še več možnosti za ustvarjanje. V sladicah uporabljam raznolike polnovredne sestavine, moke iz različnih žit, kot so proso, ajda, oves, kamut in druge. Sladkam z različnim sadjem, jabolki, hruškami, datlji, figami in rozinami, velikokrat tudi z zelenjavo, kot so buče, korenje, rdeča pesa. Sladice popestrim z oreščki in semeni. Različne kombinacije teh sestavin ponujajo veliko večjo raznolikost in pestrost okusov, kot kadar v sladicah uporabimo vedno enako belo moko, beli sladkor in maslo.

Brezgrešno preprosto?
Res je, brezgrešne sladice so tudi izredno preproste za pripravo. Večinoma potrebujemo samo eno skledo, pa kakšen sekljalnik ali multipraktik za mletje sestavin. Tehnično niso zahtevne za pripravo in lahko se jih loti vsakdo, tudi manj izkušeni v kuhinji. Preprostost priprave se mi zdi zelo pomembna pri zdravi prehrani. Če priprava ne zahteva veliko časa, je manj verjetnosti, da bomo posegli po hitrih rešitvah ter se zadovoljili z manj zdravimi prigrizki in industrijsko predelano hrano.
Ali je vaš blog le ljubiteljski?
Svojo vlogo pri pisanju bloga vidim bolj v predajanju znanja in izkušenj. Z njim želim pokazati, kako se lahko posladkamo na bolj zdrav in naraven način, z uporabo polnovrednih žit, sladke zelenjave in sadja. Danes je problem s (predelanim) sladkorjem predvsem ta, da je že v vsej hrani, ne samo v sladicah. Če ne jemo belega sladkorja, pa še ne pomeni, da se moramo v celoti odpovedati sladkim okusom. Hkrati so brezgrešne sladice primerne za vse, ki iz zdravstvenih ali drugih razlogov ne uživajo mleka ali jajc.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
11 °C
Oblačno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti