
Sveže pomladanske rižote

Riž imamo vedno v shrambi, prav tako čebulo in olje. Potrebujemo le še nekaj sveže zelenjave, pa lahko v kratkem času in brez posebnega dela skuhamo neprekosljivo dobro jed: rižoto. Seveda je rižota še boljša, če ji primešamo maslo ali kremni sirček, če jo potresemo s parmezanom in okrasimo z dišečimi lističi mladih dišavnih zeli. Vitaminov in okusov bo tako na pretek, mesa pa pravzaprav sploh ne bomo pogrešali.
Rižota s šparglji
Kuhanje: 18 minut
Sestavine:350 g riža za rižoto * 400 g zelenih špargljev * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 50 g parmezana * 1 majhna čebula * oljčno olje * maslo.
Priprava:Šparglje očistimo, spodnjo tretjino stebel olupimo, oleseneli spodnji konec odrežemo in zavržemo. Šparglje položimo v luknjičav nastavek, posadimo ga nad vrelo vodo v kozici, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Vršičke špargljev odrežemo in prihranimo. Kuhana stebla špargljev in malo vode od kuhanja zmeljemo v mešalniku v gladko kašo. V kozico damo olje in na drobno sesekljano čebulo. Počasi in med mešanjem pražimo, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo riž, premešamo in pražimo nekaj minut. Zalijemo z zajemalko vrele zelenjavne juhe in kuhamo ter mešamo na šibkem ognju, da riž vsrka vso tekočino. Ponovno zalijemo z zajemalko juhe. Postopek ponavljamo, dokler ni riž kuhan, rižota pa sočna. Takrat, kake 4 minute pred koncem kuhanja, primešamo kašasto sesekljana stebla špargljev. Ko je rižota kuhana, jo odstavimo ter ji primešamo maslo in nariban parmezan. Pustimo v pokriti kozici nekaj minut. Rižoto okrasimo z vršički špargljev, ki jih prej rahlo popečemo na maslu.
Več v Zarji št.17, 24.4.2018
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti