© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Če je posut s semeni, še ne pomeni, da je polnozrnati


Lara Jelen
26. 6. 2025, 07.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Danskem so s polnozrnatimi izdelki izboljšali zdravje naroda. Tudi pri nas se trudimo, da bi jih bolj vključili v vsakdan.

Kruh
Pexels
Inštitut za nutricionistiko spodbuja izbiro polnozrnatih živil. Preverite, zakaj semena na kruhu še ne pomenijo zdrave izbire.

Kolikokrat posežete po polnozrnatih živilih? Slovenske institucije se zadnjih deset let trudijo, da bi nam jih približale, skrbi jih pretirano uživanje belega kruha, ki je s prehranskega vidika precej bolj osiromašen od polnozrnatega. Medtem pa jim je na Danskem uspelo narediti pravo malo polnozrnato revolucijo in z njo izboljšati zdravje celotne nacije, poroča The Guardian.

Polnozrnati kruh
Pixabay
Na Danskem so s polnozrnatimi izdelki izboljšali zdravje naroda.

Na slovenskem Inštitutu za nutricionistiko že več let vodijo pobudo »Izbiram polnozrnato«, s katero skušajo potrošnikom dopovedati, da obstaja alternativa izdelkom iz bele moke, ki je precej boljša. 

»V procesu pridobivanja bele moke se namreč odstranijo večina koristne prehranske vlaknine, nekatera mikrohranila in druge bioaktivne snovi. Številne zdravstvene organizacije po svetu in tudi Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 Dober tek Slovenija spodbujajo večje uživanje polnozrnatih živil v sklopu uravnotežene prehrane. Razpoložljivi podatki kažejo, da kruh iz polnozrnate moke občasno uživa 27 odstotkov prebivalcev, kar 31 odstotkov pa ga sploh ne uživa. Ta delež je treba v prihodnje občutno povečati, saj je zadostno uživanje vlaknin (najmanj 30 g dnevno) varovalni dejavnik pred različnimi kroničnimi boleznimi, še posebej pred rakom debelega črevesa. Polnozrnata žita se priporoča za uživanje predvsem zaradi višje vsebnosti prehranske vlaknine, ki v želodcu nabrekne in s tem upočasni njegovo praznjenje ter podaljša čas potovanja hrane po tankem črevesju, zato smo tudi dlje siti,« ozaveščajo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 25, 24. junij 2025. Izvedeli boste:

  • Kako so na Danskem prišli iz teorije v prakso
  • Zakaj ni naključje, da imajo najnižjo stopnjo debelosti
  • O polnozrnatih izbirah, ki to niso
  • Majhne zvijače za danske prehranske upornike

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_25.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.