Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sladkih 5 minut: Strašni piškotni pajki


Jasmina Pirnar Krope, ustvarjalka kulinaričnega bloga yaska.si
30. 10. 2023, 07.37
Posodobljeno
13:39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jesenske krompirjeve počitnice so tudi čas, ko se tako mali kot veliki otroci radi pozabavamo za noč čarovnic. In tile strašni čokoladni piškotni pajki so super preprosta ideja za njeno popestritev, saj jih lahko pripravimo sami in z njimi »prestrašimo« svoje otroke, hihi! Lahko pa jih pripravimo tudi skupaj z njimi in tako doma pričaramo prav zabavno in »strašno« vzdušje, kjer ne bo manjkalo smeha in veselja ter seveda čokoladnih ust.

sladkih5.jpg
JASMINA PIRNAR KROPE
Strašni piškotni pajki

NAMIG
Piškotna osnova ima jesenski pridih, saj v njej prevladujejo aromatične jesenske začimbe in intenzivno črn kakav, ki piškotne pajke lepo naravno črno obarva ter poudari slasten čokoladni okus.

Sestavine

Piškotna osnova

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žličke mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski)
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (muscovado)
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žličke intenzivno črnega kakava v prahu
  • 1 veliko jajce

In še

  • modelček za piškote v obliki pajka
  • papir za peko
  • rdeča sladkorna barva za živila (v tubi)

Priprava

1.  V posodi zmešajte vse sestavine v gladko testo oziroma kepo.

2.  Zavito v prozorno folijo pustite stati v hladilniku od pol do ene ure.

3.  Pečico segrejete na 175 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko. Na delovni površini del testa razvaljajte na približno pol centimetra debelo.

4.  Z modelčki izrežite poljubne oblike in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

5.  Piškoti se pečejo približno 10 minut oziroma so pečeni, ko se njihovi robovi rahlo obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki, zato jih previdno preložimo na mrežico, kjer se ohladijo ter postanejo krhki.

NASVET

Priporočam uporabo cejlonskega cimeta v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (cassia) bolj aromatičen.

NAMIG
Rjavi sladkor muscovado je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen, glede na delež melase. Po okusu je ta sladkor veliko bogateljši, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti piškote.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

01_naslovka_44.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.