Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sacherjeva torta


Jana
30. 12. 2009, 11.37
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nepogrešljiva sladica na bogato obloženi mizi med novoletnimi praznovanji.

Sacherjeva torta

Za torto v modelu s premerom 23 centimetrov


Sestavine za testo:
150 g jedilne črne čokolade + 1 žlica vode + 150 g sladkorja v prahu + 150 g masla + 5 jajc + 1 zavitek vaniljinega sladkorja + 150 g moke + 1 žlička pecilnega praška + 300 g pretlačene marelične marmelade.
Sestavine za obliv: 175 g jedilne temne čokolade + 175 ml vode + košček masla + 125 g sladkorja v prahu.
Priprava: Tortni model naoljimo, obložimo s papirjem za peko in potresemo z malo moke. Čokolado posebej nalomimo, damo v skledo, dodamo žličko vode in jo nad soparo stopimo. V skledi posebej zmešamo sladkor in maslo v rahlo, penasto kremo. Vmešamo rumenjake, dodamo stopljeno čokolado in vaniljin sladkor. V mešanico presejemo moko in pecilni prašek. Beljake stepemo v trd sneg in ga vmešamo v testo.
Testo nadevamo v model. Pečemo v pečici pri 150 stopinjah Celzija približno eno uro, da torta lepo naraste in je čvrsta na dotik.
Ko se testo ohladi, ga prerežemo na polovico in na spodnjo ploščo namažemo polovico marmelade. Pokrijemo z zgornjo ploščo testa in vrh ter obod torte premažemo z ostankom marmelade. Pripravimo še preliv. Čokolado, ki ji dodamo dve žlici vode, stopimo na sopari, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Prelijemo ga po čokoladi in vse skupaj zmešamo v gladko zmes, ki jo damo na hladno in vmes večkrat premešamo. Ko se preliv zgosti, z njim prelijemo torto in ga enakomerno namažemo po vrhu torte in obodu. Počakamo, da se strdi. Ponudimo. 

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.