
Recepti za sladki december
Pripravite valjarje in prižgite pečice, čas je za sladki december in peko najrazličnejših dobrot. Nekaj jih je vedno dobro imeti na zalogi, tudi za Miklavža, ki jih bo zagotovo z veseljem ponesel med svoje obdarovance – če jih ne bo po poti že sam pojedel.

Piškoti z brusnicami in bučnimi semeni
Sestavine
- 2 jajci
- 90 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 60 ml olja ali stopljenega masla
- ščepec soli
- 350 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g posušenih brusnic
- 120 g bučnih semen
- pest sesekljanih orehov (po želji)
Profimedia
Piškoti z brusnicami in bučnimi semeni
Priprava
1. Jajca stepite z obema sladkorjema, oljem ali maslom in ščepcem soli. Vmešajte moko, presejano s pecilnim praškom. Zgnetite gladko testo. Na koncu vmešajte brusnice in bučna semena, lahko pa tudi pest sesekljanih orehov.
2. Testo razdelite na dva dela. Vsakega oblikujete v valj, dolg približno 30 cm, in denite v pekač, na peki papir. Pecite v pečici pri 170 °C približno 30 minut. Nato ju pustite, da se delno ohladita.
3. Testo prečno narežite na približno 2 cm široke rezine. Piškote položite na pekač (s prerezano stranjo navzgor) in jih vrnite v pečico. Pecite jih približno 5 minut na 170 °C. Nato jih obrnite in pecite še 3 minute na drugi strani. Piškote ohladimo. Hranimo jih lahko do 30 dni v zaprti posodi.
NAMIG
Namesto brusnic lahko v tem receptu uporabite tudi rozine.
Cimetovi polžki s suhimi marelicami in orehi
Sestavine
- 1 zavojček listnatega testa
- 200 g suhih marelic
- pest sesekljanih orehov
- 2 veliki žlici javorjevega sirupa
- 50 g stopljenega masla
- 1 žlička mletega cimeta
- sladkor v prahu za posipanje
Profimedia
Cimetovi polžki s suhimi marelicami in orehi
Priprava
1. V skledi zmešajte na drobno sesekljane marelice s sesekljanimi orehi, cimetom, stopljenim maslom in javorjevim sirupom.
2. Listnato testo na papirju za peko razvaljajte v pravokoten list in ga obrnite z daljšo stranjo proti sebi. Pripravljeno zmes razporedite po testu, pustite proste robove in jih tesno zvijte čez nadev – v dolgo rolico.
3. Zvito testo narežite na približno 2 cm široke rezine. V enakomernih presledkih jih z rezano stranjo navzgor razporedite na pekač, postavite v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite približno 15 minut, da se povrhu zlatorjavo zapečejo. Ko se ohladijo, jih posujte z mletim sladkorjem.
NAMIG
Javorjev sirup lahko v receptu nadomestite z medom.
Še več slastnih receptov za sladki december vas čaka v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
12 °C
Oblačno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti