Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ideje in nasveti za pripravo prazničnega pogrinjka


Lara Jelen
29. 12. 2024, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da se za praznike spodobi vsakemu gostu pripraviti personalizirano posvetilo in darilce? Tekst: LARA JELEN foto: MATEJ NAREKS

svecani-praznicni-pogrinjek
MATEJ NAREKS
Očarajte na prvi pogled

Prazničnim pogrinjkom posvečamo premalo pozornosti, pravi Simona Pompe, učiteljica strokovnih modulov, višja svetnica s Šole za storitvene dejavnosti Velenje, Šolskega centra Velenje, vinska svetovalka in avtorica priročnika Čarobni svet serviet. Ne gre samo za okrasitev mize.

»Vsak praznik je svoja zgodba. V gostih vzbuja pričakovanje, pri gostitelju pa nov izziv. Pogrinjke glede na praznik tematsko spreminjamo, vzporedno s kulinariko. Naša slovenska dediščina je bogatejša, kot se morda zavedamo,« pravi Simona Pompe, ki v svoje domače pogrinjke rada vtke sledi tradicije. Pogrinjek, ki ga je kot idejo pripravila posebej za našo revijo, tako krasijo krožniki, ki jih je ob posebnih priložnostih uporabljala že njena prababica, zatem pa tudi Simonina mama. »Ob praznikih smo bili doma vedno deležni slovesnejšega, drugačnega inventarja. Verjamem, da tudi v drugih družinah ohranjajo to bogato dediščino, če ne s porcelanom, pa vsaj s prti. Vsak moj prt ima podpis Anica Flis, kot se je pred poroko pisala mama,« omeni in doda: »Zelo znamo spreminjati kulinariko in slediti trendom, ogromno je knjig, iz katerih se učimo, pa vendar so pričakovanja gosta drugačna.«

svecani-praznicni-pogrinjek
MATEJ NAREKS
Simona Pompe (levo) s prijateljico Tino Slapar Križanec. Ob lepem slovesnem pogrinjku je druženje še prijetnejše.

Prvo pričakovanje se ustvari s pogledom v prostor

»Cilj gostitelja naj bo, da s prostorom, kjer bo postregel goste, toliko navduši, da se vsi že ob prihodu kimajoče sprašujejo, vau, kaj nas pa danes čaka. Ko je prostor pripravljen, poskrbimo za vabljivo mizo.« Sogovornica svetuje, da aperitiv ob prihodu gostov postrežemo stran od glavne mize. »To pa zato, ker vsi ne prihajajo sočasno. Ko sedemo za mizo, v trenutku podremo vse predpriprave. Vse, kar smo pripravili, izgine ali pa se zlije z gosti. Če pa ponudimo aperitiv nekje ob mizi, medtem ko čakamo preostale, imajo gostje čas občudovati naše delo. S tem hkrati dvigujemo kulturo omizja in se vračamo k tistemu, kar smo včasih že imeli.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 52, 24. december 2024.

nasl_Jana_52.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.