Praznične jedi s ščepcem tradicije
Velikonočna pojedina

Praznik občutimo, ko z družino, prijatelji ali pa tudi le v dvoje sedemo za pogrnjeno mizo in uživamo ob dobri hrani. Jedi pripravljamo po tradicionalnih družinskih receptih, ki jih seveda dopolnimo z novimi, preprostimi, a zanimivimi kulinaričnimi domislicami. Mlada sveža zelenjava, nežno meso za pečenko, skrbno izbrane dišavnice in začimbe so zakladnica, iz katere jemljemo, ko želimo za praznike ali v nedeljo razvajati družino ali prijatelje.
Telečja pečenka z rožmarinom
Za 8 oseb
Priprava: 20 minut
Pečenje: 1 ura 20 minut
Sestavine: 200 g čebule * 100 g korenja * 150 g stebelne zelene * 4 stroki česna * 2 kg teletine za pečenko * 4 žlice olivnega olja * sol * poper * 400 ml mesne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 500 ml belega vina * 4 vejice rožmarina * 120 ml sladke smetane * 2 žlici jedilnega škroba.
Čebulo olupimo, korenje ostrgamo, oboje grobo sesekljamo. Zeleno oplaknemo in na grobo sesekljamo. Česen olupimo in stremo. S kosa mesa za pečenko porežemo morebitno maščobo. Na štedilnik postavimo pekač in v njem segrejemo olje. Meso popečemo z vseh strani, nato ga solimo, popramo in vzamemo iz pekača. Na maščobi v pekaču pražimo pripravljeno zelenjavo od dve do tri minute, nato prilijemo juho in vino. V pekač damo pečenko in vejice rožmarina. Pekač pokrijemo s prilegajočim se pokrovom in postavimo v ogreto pečico. Na srednji rešetki in pri 160 stopinjah pečemo meso 1 uro in 10 minut. Pečenko vzamemo iz pekača, zavijemo jo v aluminijasto folijo in shranimo v izklopljeni pečici, da ostane topla. Omako od pečenja precedimo skozi cedilo v kozico. Prilijemo smetano in kuhamo na štedilniku pet minut. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo hladne vode, dodamo omaki in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu solimo in popramo. Pečenko narežemo na tanke rezine (prečno na vlakna) in prelijemo z malo omake. Preostalo omako postavimo na mizo posebej, da si z njo vsak postreže še po okusu. Pečenko ponudimo s krompirjem in z zelenjavo.
Več v Zarji št. 15, 11.4.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se