Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Jajčne svečke


S.E.
12. 4. 2017, 08.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zeleni_raj_905769.jpg
Shutterstock

Obilje jajc med velikonočnimi prazniki lahko izkoristimo za izdelavo čisto posebnih svečk. Zanje namreč uporabimo kar polovice praznih jajčnih lupin. Svečke nam služijo kot velikonočno okras, del prazničnega pogrinjka ali drobno darilo za velikonočne obiske.

Potrebujemo:

  • čim bolj ohranjene jajčne lupine,
  • vosek,
  • pleteno bombažno vrvico (za stenj),
  • svinčnik ali leseno palčko za oporo stenju,
  • material za okraševanje lupin.

Izdelava: Najprej izdelamo stenj: pleteno bombažno vrvico namočimo v stopljen vosek, jo razprostremo, počakamo, da se posuši, in jo narežemo na ustrezno dolžino (naj bo vsaj nekaj centimetrov daljša od višine jajčnih posodic). Jajčne lupine previdno operemo v mlačni vodi, ki smo ji dodali nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Pustimo, da se posušijo. Če želimo, jih z zunanje strani še okrasimo. Stopimo vosek in ga nalijemo v jajčne posodice, medtem pa na sredo posodice navpično namestimo stenj. Pri nameščanju stenja si pomagamo z leseno palčko ali svinčnikom, ki ga vodoravno položimo na vrh lupine, da služi kot opora stenju, dokler se vosek ne strdi. To traja vsaj osem ur. Na koncu odrežemo še morebiten odvečni del stenja in svečka je pripravljena za uporabo.

Nasvet: Vosek stopimo tako, da ognjevarno posodo z njim položimo v večji lonec z vodo. Ko vodo segrevamo, se vosek stopi.

Namig: Za dišeče sveče navadnemu vosku dodamo nekaj kapljic eteričnega olja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.