Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Posadite zgodnji krompir in plodovke avtohtonih sort


revija Zarja
13. 4. 2017, 15.56
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Aprila postane v zelenjavnem vrtu živahnejše. (promocijsko sporočilo)

spar sajenje krompirja.jpg

Vse je nared, tudi vreme nam je naklonjeno, da postopoma začnemo s presajanjem na prosto. Kljub temu moramo paziti pri sajenju občutljivejših vrtnin, saj še vedno lahko pride do zmrzali, zato poskrbimo za pokrivanje s kopreno in ustrezno zračenje.

Izberimo seme in sadike domačih sort


Avtohtone sorte so prilagojene posebnostim našega podnebja in pridelovalnim razmeram ter nam zagotavljajo prehransko varnost in predstavljajo našo tradicijo. S setvijo in sajenjem avtohtonih sort bomo uživali v pristnih in svežine polnih okusih doma pridelane zelenjave. Zagotovite si semena in semenski krompir priljubljenih avtohtonih sort vrtnin, od 21. aprila pa tudi v Sloveniji vzgojene sadike paradižnika val in novosadskega jabučarja ter botinske rumene paprike in paprike sivrije ‒ v liniji SPAR Kot nekoč v trgovinah Interspar in Spar.

Kifeljčar kresnik – najboljši pečen
Ste vedeli, da imamo v Sloveniji 11 domačih sort krompirja? Posebej priljubljene so zgodnje sorte, med katerimi izstopa stara domača sorta kifeljčarja kresnik. Odličen je kot mlad pečen krompir. Sadimo ga med aprilom in junijem. Za zgodnejši pridelek seme nakaljujemo. Na prosto ga sadimo, ko so tla ogreta na vsaj 9 °C. Medvrstna razdalja naj bo 50 do 60 cm, med gomolji pa 25 do 30 cm. Pridelek ročno pobiramo že po 60 do 75 dneh.

Paradižnik val – odličen za omake


Je izboljšana različica volovskega srca, avtohtone slovenske sorte, ki jo vsi poznamo. Plodovi so značilne srčaste oblike, rožnato rdeče barve in izrazito mesnati. Ker imajo zelo malo semen, se odlično obnesejo za pripravo omak.

Novosadski jabučar za okusne poletne solate
Odporna sorta ima ploščato okrogle plodove, ki so izredno dobrega, rahlo kislega okusa. Najraje ga imamo svežega, narezanega za prilogo k jedem z žara, posutega s svežo baziliko ali v solati z bučnim oljem.

Botinska rumena paprika – uporabna v različnih vlogah
Je odlična za svežo rabo in vlaganje. Zaradi oblike ji pravimo tudi paradižnikova paprika. V kis jo vlagamo očiščeno ali celo, s semeni. Kuhana ne postane mehka, zato je zelo primerna za polnjene paprike.

Paprika sivrija – bogat pridelek zelo okusnih plodov
Je zelo rodna paprika, podolgovate zelene in rdeče plodove lahko trgamo skoraj celo poletje in zgodnjo jesen. Njeno meso je srednje debelo, sladkasto in ima močan okus po papriki. Primerna je
za svežo rabo in vlaganje.

Nasveti za sajenje:

  • Paradižnik in papriko sadimo maja, ko ni več nevarnosti pozebe.
  • Najprej postavimo primerno oporo, nato posadimo sadike paradižnika. Paprika običajno ne potrebuje opore. 
  • Sadike paradižnika posadimo globoko, vse do prvih listov, zato da bodo na steblu tvorile dodatne korenine in bo rastlina razvila močan koreninski sistem, ki bo črpal vlago in hranila. Tudi papriko sadimo nekoliko globlje, do prvih kličnih listov.
  • Razdalja med sadikami paradižnika naj bo 70 cm in 100 cm med vrstami. Tudi paprike potrebujejo več prostora – 40 cm med sadikami in 50 cm med vrstami.




© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.