© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Perutnina in kupica vina!


K.K.
10. 11. 2015, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ves november je čas za jesenovanje. Ob tem Slovenci najraje jemo kar perutnino, pri pripravi pa uporabimo vino, ki med kuhanjem ali pečenjem izpari.

k_piscanec_z_vinom.jpg
SHUTTERSTOCK
Francoska specialiteta coq au vin je najboljša, če jo kuhamo počasi, da se enakomerno duši v težki kozici z debelim dnom in s tesno prilegajočim se pokrovom.

Piščanec z vinom - coq au vin

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 100 g mesnate prekajene slanine * 650 g piščančjih prsi s kostjo * 150 g majhnih šampinjonov * 2 čebuli * 2 stroka česna * 1 žlica olja * sol * 3 dl rdečega vina * 1 dl perutninske juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 75 g srebrnih čebulic (vloženih) * pol šopka peteršilja * 1 žlica prežganja za zgostitev omake.

Priprava: Slanino narežemo na kockice. Piščančje prsi podolžno prerežemo, vsako polovico pa prečno narežemo na 3 kose. Očistimo šampinjone. Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V kozici z debelim dnom popečemo slanino, da postane hrustljava in izpusti maščobo. Poberemo jo iz kozice, na maščobo pa damo šampinjone in jih med mešanjem rjavo zapečemo z vseh strani. Solimo in poberemo iz kozice. Na maščobi rjavo opečemo kose mesa z vseh strani. Posolimo. Dodamo čebulo in česen ter na srednje močnem ognju med mešanjem pražimo 1 minuto. Zalijemo z vinom in juho ter pustimo, da zavre. Kozico pokrijemo in dušimo jed na srednje močnem ognju 30 minut. Medtem meso nekajkrat premešamo in obrnemo. Odcedimo vložene čebulice, sesekljamo peteršilj. Deset minut, preden je jed kuhana, damo v kozico slanino, šampinjone in čebulice. Omako v kozici zgostimo s prežganjem. Solimo in popramo po okusu, potresemo s peteršiljem in ponudimo.

Ostale recepte najdete v reviji Zarja št. 21, 10.11.2015

k_piscanec_z_vinom.jpg
SHUTTERSTOCK
Francoska specialiteta coq au vin je najboljša, če jo kuhamo počasi, da se enakomerno duši v težki kozici z debelim dnom in s tesno prilegajočim se pokrovom.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.