Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Peresniki z jajčevci


Jana
2. 3. 2010, 15.23
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vedno priljubljene testenine.

Peresniki z jajčevci

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 2 srednje velika jajčevca (po 200 g) * 750 g češnjevih paradižnikov * 50 g sušenih paradižnikov * 2 stroka česna * 4 žlice olivnega olja * 400 g peresnikov ali širokih rezancev * 100 g ovčjega sira (feta) * 2 vejici bazilike * sol * poper.

Priprava: Jajčevca umijemo, obrišemo in podolžno narežemo na rezine. Rezine osolimo in pustimo stati, da izteče grenki sok. Paradižnike na vrhu križasto zarežemo, potopimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, nato pa jih prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in grobo sesekljamo. Suhe paradižnike narežemo na tanke trakove, prelijemo z osminko litra vrele vode in pustimo stati. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja. Počasi in med mešanjem prepražimo česen, da zadiši, ne sme pa zarumeneti, da ne postane grenak. Dodamo sesekljane paradižnike in namočene suhe paradižnike s tekočino vred. V pokriti posodi in na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Jajčevce popivnamo s papirnato brisačo in narežemo na kocke. V drugi ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo narezane jajčevce 4 minute, da se z vseh strani zapečejo. Stresemo jih v paradižnikovo omako, solimo in popramo. V veliki kozici vrele vode skuhamo testenine, jih odcedimo, pomešamo z omako, potresemo z nadrobljenim sirom in okrasimo z listi bazilike. Ponudimo.

Nasvet: Namesto češnjevih paradižnikov lahko uporabimo tudi običajne, zrele in aromatične paradižnike, posušene paradižnike pa dodamo za boljši okus. Namesto z ovčjim sirom lahko potresemo testenine tudi z naribanim parmezanom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.