Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kava ne sme biti grenka


Lara Jelen
31. 3. 2023, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

»Če je kava grenka in je to vse, kar v njej okusite, potem jo zamenjajte,« je namignil Klemen Maček iz slovenske pražarne vrhunske kave.

kava.jpg
Shutterstock
Kava sama po sebi ni grenka, grenak je okus po praženju.

Tik preden sem se vstopila na marčne sejme, ti so bili sredi meseca na celjskem sejmišču Golovec, me je poklical prijatelj in prosil, da mu na Festivalu kave kupim kakšno res dobro in posebno kavo. Prijateljev se pa res ne sme razočarati ... Ponudniki različnih vrst kave so se zgrinjali čez veliko halo in nos je v hipu zdramil značilni vonj praženih zrn. A medtem ko je bil ta dobro znan, so bili okusi nekoliko manj.

kava2 Klemen Macek Mariposa.jpg
revija Jana
Klemen Maček iz slovenske pražarne vrhunske kave Mariposa

»Če je kava grenka in je to vse, kar v njej okusite, potem jo zamenjajte,« je za začetek namignil Klemen Maček iz slovenske pražarne vrhunske kave Mariposa. Kava sama po sebi namreč ni grenka, grenak je okus po praženju.

»S tem ko med praženjem kavo malo zažgemo, to ustvari grenčino in zakrije slab okus.« To zvijačo v glavnem »uporabljajo« večja podjetja, ki zaradi velikega povpraševanja in večjega dobička obirajo tudi nezrele plodove, kar se čuti v okusu. Kdor svoje kave nikakor ne more piti brez dvojnega odmerka sladkorja in mleka, zdaj ve, zakaj. Zelo verjetno skušate le zakriti slabši okus.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.

01_jana_13.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.