Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz babičine shrambe: Koleraba v omaki


Biba Jamnik Vidic
25. 2. 2023, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob nedeljah je babica skuhala govejo juho. Za k mesu, ki se je kuhalo v juhi, je običajno pripravila kakšno omako. Pozimi je bila to največkrat omaka iz rumene kolerabe.

babicina shramba.jpg
revija Jana
Koleraba v omaki

 Danes, ko imamo zamrzovalne skrinje, na enak način pripravim omako tudi iz nadzemne kolerabice, ki jo poleti poberem, olupim, narežem na kocke in zamrznem. Namesto navadnega olja uporabim oljčno, začimbam, ki jih je uporablja babica, rada dodam tudi žličko kurkume. Kurkuma jed lepo obarva, pa še izredno zdrava je. Še posebej dobro vpliva na razne vnetne procese v telesu.

Sestavine za 2 osebi

·         1 večja nadzemna koleraba (približno 500 g)

·         žlica oljčnega olja

·         3 dl jušne osnove ali vode

·         žlička posušenega majarona

·         žlička posušenega peteršilja

·         žlička kurkume

·         sol in poper po okusu

Priprava

1. Kolerabo olupimo in narežemo na pol centimetre velike kocke.

2. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo kocke kolerabe ter dušimo nekaj minut.

3. Dodamo začimbe, dušimo še minuto ali dve in ves čas mešamo. Kolerabo zalijemo z jušno osnovo ali vodo in kuhamo toliko časa, da se koleraba zmehča. Če je med kuhanjem popila vso tekočino, je malce prilijemo. Če pa je tekočine preveč, jo na močnejšem ognju kuhamo tako dolgo, da večina tekočine povre.

4. Postrežemo z mesom iz juhe in praženim ali pire krompirjem. Če niste ljubitelji krompirja, lahko zraven postrežete tudi ajdovo kašo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.