© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dušene hruške s cimetovo smetano


Jana
28. 9. 2009, 14.27
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

odlična in preprosta jesenska sladica.

Dušene hruške s cimetovo smetano

Za 6 oseb
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 6 velikih zrelih hrušk * 1 limona * 4 žlice sladkorja * 2 stroka vanilje * 6 žlic rjavega sladkorja * 200 g sladke smetane * mleti cimet * 150 g robidnic.

Priprava: Hruške olupimo in prerežemo, z žličko izdolbemo peščišča in jih zavržemo. Limono tanko olupimo, sok pa iztisnemo. Pristavimo pol litra vode, 4 žlice sladkorja, podolžno zarezana stroka vanilje, limonino lupinico in limonin sok. Pustimo, da prevre in se skuha v sirupu podobno tekočino. V tekočino položimo polovice hrušk in jih na šibkem ognju kuhamo 5 minut. Hruške naj se ohladijo v tekočini. Preložimo jih v nepregorno posodo in posipamo z rjavim sladkorjem. Pekač postavimo v vročo pečico ali pod raženj, da se sladkor razpusti in karamelizira. Smetano stepemo, da je napol čvrsta. Vtepemo sladkor in cimet. Hruške okrasimo s svežimi robidnicami ter ponudimo s cimetovo sladko smetano in z ohlajenim sirupom, v katerem smo jih skuhali.

Nasvet: Kuhane hruškove polovice lahko tudi pahljačasto zarežemo in razgrnemo, nato pa posipamo z rjavim sladkorjem in karameliziramo pod ražnjem. Tako bo okus še izrazitejši.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.