Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Domača aromatična olja


Jana
27. 8. 2009, 14.27
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Z malo dela in kuharske spretnosti lahko v kuhinji naredimo marsikaj zanimivega in okusnega. V času, ko so vrtovi polni dišavnic in začimb, pripravimo aromatična olja za izboljšavo številnih jedi. Iz prave kombinacije sestavin nastane čudovit dodatek jedem.

Domača aromatična olja

Z malo dela in kuharske spretnosti lahko v kuhinji naredimo marsikaj zanimivega in okusnega. V času, ko so vrtovi polni dišavnic in začimb, pripravimo aromatična olja za izboljšavo številnih jedi. Iz prave kombinacije sestavin nastane čudovit dodatek jedem.

Aromatična olja so odlična na solatah, v omakah, na mesu in v številnih drugih jedeh. Prilagodimo jih lahko svojemu okusu in naredimo pekoče ali blago dišeče. Uporabimo lahko le en okus, na primer česen ali rožmarin, lahko pa se odločimo za aromatično olje, ki ga pripravimo iz mešanice začimb.


Za osnovo vedno uporabimo kakovostno oljčno ali rastlinsko olje ter zdrave in zrele sveže ali posušene sestavine. Tako bo okus olja poln in svež in se nam ni treba bati, da bi postal trpek ali grenak. Uživali bomo pri pripravi jedi ali ga postavili na mizo, kjer bo steklenička z oljem pravi okras.
Najbolje je, da aromatično olje pripravimo v manjših količinah in več različnih okusih. Tako bomo laže ugotovili, kateri nam bolj ustreza. V hladnem prostoru jih lahko hranimo vse leto.

Česnovo olje

Sestavine: 1/2 l kakovostnega oljčnega olja + večja glavica svežega česna + nekaj zrn popra + vršiček rožmarina
Priprava: Česnove stroke olupimo in narežemo na koščke, nato pa jih damo v čist kozarec, dodamo še poprova zrna in rožmarin ter prilijemo olje. Premešamo, kozarec pokrijemo s krpo in postavimo na prostor s sobno temperaturo ter sestavine vsakih nekaj dni ponovno premešamo. Tako se bo olje temeljito prepojilo s česnovim sokom in okusom dodatkov. Olja ne postavimo na sončno mesto, ker lahko postane žarko.


Občasno lahko preverimo, ali je že dobilo značilen česnov vonj in okus.
Po dveh tednih ga precedimo skozi gazo in prelijemo v manjše stekleničke. Postavimo jih v hladen prostor, uporabljamo pa jih lahko vse leto.
Česnovo olje je odličen dodatek za solate, ribje jedi, pečeno meso, jedi z žara in zelenjavo vseh vrst. Uporabimo ga lahko tudi za mariniranje.

Aromatično olje iz mešanice začimb
Za pripravo takšnega olja lahko uporabimo več različnih sestavin. Najprimernejše so česen, rožmarin, žajbelj, lovorovi listi, pekoča paprika, koper, timijan, pehtran, šetraj, dobra misel, dodamo pa lahko tudi poper, klinčke, brinove jagode, kumino, limonino lupino in druge začimbe. Dobro je, da so sestavine nekoliko posušene, sicer olje ne postane bistro in lahko dobi neprimerno barvo.
Sestavine: 1 l oljčnega ali kakovostnega rastlinskega olja in mešanica začimb.
Priprava: Kozarec, do dveh tretjin napolnjen z izbranimi zelišči, napolnimo z oljčnim ali rastlinskim oljem. Postavimo ga na prostor s sobno temperaturo in vsakih nekaj dni nekoliko premešamo. Po desetih ali štirinajstih dneh olje precedimo skozi gosto krpo in ga prelijemo v stekleničke ter zamašimo, lahko pa pripravimo manjše stekleničke z začimbami in olja ne precedimo.

Pekoče čilijevo olje


Sestavine: 5 dcl oljčnega olja + pest čilijev ali koščkov pekoče paprike + nekaj strokov česna + poprova zrna + vršiček rožmarina
Priprava: V stekleničko naložimo majhne pekoče paprike. Običajno so dovolj majhne, da jih brez težav naložimo skozi grlo steklenice, lahko pa jih tudi narežemo na kose. Dodamo še druge sestavine in premešamo. Postavimo ga na prostor s sobno temperaturo. Čez dva tedna olje lahko že uporabimo. Tako pripravljenega olja ni treba precejati, saj so posušene paprike v olju prijetne tudi na pogled, steklenička pa je lahko za okras na mizi. Olje z vsakim tednom še nekoliko pridobi pekoči okus. Uporabljamo ga lahko le po kapljicah. Odlično je s pečenim mesom na žaru.

Hitro pripravljeno aromatično olje
Sestavine: 3 dcl oljčnega olja + 3 dcl kakovostnega rastlinskega olja +
šopek peteršilja + pet vršičkov bazilike + nekaj vejic timijana + šopek dobre misli + posušena pomarančna ali limonina lupina + pest majhnih pekočih paprik ali feferonov + deset strtih poprovih zrn
Priprava: Posebnost tega olja je, da ga pripravimo na hitro in da lahko zanj uporabimo sveže sestavine. V kozarec naložimo zelišča in začimbe. V posodi  segrejemo olje, vendar to ne sme zavreti ali se žgati. Nato ga prelijemo v kozarec z zelišči. Pokrijemo ga s krpo in pustimo, da se počasi ohlaja. Na sobni temperaturi naj stoji čez noč. Naslednji dan ga precedimo v manjše steklenice.

Rožmarinovo olje


Sestavine: deset vejic rožmarina + pet strokov česna + deset zrnc popra + dodatki po okusu
Priprava: Rožmarinove vejice in druge sestavine damo v steklenico in postavimo v prostor na sobno temperaturo. Tako naj stoji dva ali tri tedne. Steklenico v tem času večkrat nekoliko pretresemo, nato pa je olje že pripravljeno za uporabo in nam ga ni treba precejati.
Rožmarinovo olje je zelo prijetno dišeče in blagega okusa. Odlično je za pripravo ribjih jedi, pečenega mesa, paradižnikovih jedi, omak in mariniranje perutninskega mesa.

Aromatično olje iz svežih zelišč
Takšno olje pripravimo iz sezonskih svežih zelišč, ki jih na drobno nasekljamo, posolimo, začinimo in prelijemo s kakovostnim oljčnim oljem. Uporabljamo ga kot preliv za pečene ribe, meso ali solatne prelive.
Najbolj primerne sestavine: svež peteršilj, drobnjak, česen, bazilika, dobra misel, poper, košček pekoče paprike, žajbelj in druga zelišča. Dodamo lahko mleti poper in žličko soli.

Jana, št. 33


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.