Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Pripravimo si okusno ozimnico


Jana
27. 8. 2009, 14.14
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zdaj ko je na vrtovih in tržnicah v izobilju pridelkov, si pripravimo ozimnico. Z nekaj dela in spretnosti lahko shranimo večino zelenjave in sadja za mesece, ko bo zunaj mraz ter ponudba sveže zelenjave zelo skopa. Takrat je res velik užitek, če si lahko postrežemo z jedmi, ki smo jih sami pripravili ter so ohranile veliko poletnega vonja in okusa. In še čas za kuhanje bomo prihranili.

Pripravimo si okusno ozimnico

Zdaj ko je na vrtovih in tržnicah v izobilju pridelkov, si pripravimo ozimnico. Z nekaj dela in spretnosti lahko shranimo večino zelenjave in sadja za mesece, ko bo zunaj mraz ter ponudba sveže zelenjave zelo skopa. Takrat je res velik užitek, če si lahko postrežemo z jedmi, ki smo jih sami pripravili ter so ohranile veliko poletnega vonja in okusa. In še čas za kuhanje bomo prihranili.

Paradižnikova omaka
Sestavine: 3 kg paradižnika, 3 čebule, 6 strokov česna, zeliščni šopek (rožmarin, bazilika, peteršilj, origano, majaron, lovor ali druge začimbe po okusu), manjši gomolj zelene, 1,5 dl olivnega olja, 3 žličke sladkorja, 2 žlici soli.
Priprava: Paradižnike umijemo in narežemo na manjše kose. Ob tem jim odstranimo mehke notranje dele in semenje ter odlagamo v večje plastično cedilo, da iz njih odteka sok.
Olupimo čebulo in česen ter ju v večjem loncu popražimo na olju, da se razpustita. Nato dodamo paradižnik in vse druge sestavine ter jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo, izpareti pa mora tudi precej vode.


Ko je omaka dovolj gosta, jo prelagamo v pasirko in ločimo lupine od mehkih delov, še prej pa iz nje odstranimo zeliščni šopek. Tako nastaja gosta in aromatična omaka, ki jo ponovno zavremo in zelo vročo naložimo v kozarce. Tesno jih zapremo in počasi ohlajamo. Sestavine prilagodimo okusu. Omaki lahko dodamo papriko ali melancane, če jo želimo uporabiti za testenine, lahko pa jo pripravimo le s paradižnikom in začimbami.

Pečeni jajčevci
Sestavine: 2 kg jajčevcev, 10 strokov česna, 3 dl olja, šopek peteršilja in bazilike, origana ali drugih zelišč, žlica soli, poper.
Priprava: Izberemo mlade jajčevce, ki še nimajo grenkobe, zrelih semen in trde lupine, zato jih ni treba lupiti. Narežemo jih na 1 cm debele rezine, položimo na prtiček ali desko, posolimo in počakamo, da spustijo nekaj tekočine. Nato jih osušimo s kuhinjsko ali papirnato brisačo. Popečemo jih na žaru ali popražimo v večji ponvi na vročem olju. Zložimo jih v skledo in jim dodamo na drobno nasekljana zelišča, česen in poper, pokapamo z oljem, premešamo ter v pustimo marinadi nekaj ur.


Jajčevce nato zložimo v kozarce. Med nalaganjem jih rahlo potlačimo, da med plastmi ne ostajajo zračni mehurčki, nato pa jih zalijemo s preostalim oljem. Na kozarce postavimo pokrovčke, ki pa jih še ne zapremo tesno. Kozarce zložimo v pečico in na sto stopinjah pasteriziramo približno eno uro. Nato jih jemljemo iz pečice in vsak kozarec tesno zapremo ter postavimo pod krpo oziroma odejo, da se počasi ohlaja. Tako pripravljeni jajčevci so odlična predjed na rezini kruha ali priloga k mesnim jedem.

Pekoča omaka
Sestavine: 2 kg rdeče paprike, 1 kg paradižnika, 3 pekoče paprike oziroma feferoni, 3 čebule, 6 strokov česna, nekaj vejic rožmarina, 1,5 dl olivnega olja, 2 žlici soli.


Priprava: Paprike in paradižnike umijemo, jim odstranimo semena  in jih narežemo na manjše kose. V večji posodi na olju popražimo narezano čebulo, nato pa dodamo vse druge sestavine razen pekoče paprike ter jih na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo, izpari pa naj tudi čim več precej vode. Nato sestavine prepasiramo.
Pekoče paprike narežemo na čim manjše koščke in jih dodamo v omako, ki jo nato še enkrat zavremo in zelo vročo naložimo v kozarce. Tesno jih zapremo in počasi ohlajamo. Pekoča omaka je odlična priloga k jedem na žaru ali pečenemu mesu, pa tudi dodatek k picam ali testeninam.

Bučke, vložene v kisu in olju
Sestavine: 2 kg manjših bučk, 3 manjše mlade čebulice, 3 stroki česna, 4 dl jabolčnega kisa, 2 dl olivnega olja, 2 žlici soli, 2 stroka česna, zeliščni šopek iz bazilike in rožmarina.
Priprava: Bučke očistimo in narežemo na kose, debele približno pol centimetra, lahko pa jih narežemo na tanke lističe ali kocke. Nasekljamo zelišča, čebulo in česen, nato pa damo vse sestavine v večjo posodo, premešamo in postavimo na štedilnik, da zavrejo. Na zmerni temperaturi jih kuhamo približno deset minut, nato jih še vroče naložimo v čiste in vroče kozarce, ki jih pokrijemo s krpami ali odejo ter počasi ohlajamo. Tako pripravljene bučke so odličen dodatek k solatam, krompirjevim jedem, mesu, narezkom in sirom. Olje, ki ostane v kozarcih, prav tako porabimo za pripravo solat.
Različica: Če želimo pekoč okus bučk, jim med kuhanjem dodamo nekaj rezin feferonov ali pekoče paprike.

Čebulice v kisu
Sestavine: 1,5 kg drobne šalotke ali druge manjše čebule, 1,5 l svetlega vinskega kisa, 10 dag grobe morske soli, 2 dl olivnega olja, 3 lovorovi listi, poper v zrnu.
Priprava: Šalotko olupimo in jo damo v lonec soljene vode. Zavremo jo in kuhamo od pet do sedem minut,  nato odcedimo. V drugi posodi zavremo vinski kis, olivno olje, lovor, sol in poper.
Šalotko zložimo v čiste kozarce ter prelijemo z vrelo mešanico kisa, olja in začimb. Vsebino nekajkrat pretresemo, da zračni mehurčki pridejo na površino. Kozarce pokrijemo s pokrovčki, ki jih ne zatisnemo do konca, da lahko med segrevanjem iz njih izhaja zrak. Postavimo jih v pečico in na temperaturi 100 stopinj segrevamo približno eno uro. Ko jih jemljemo iz pečice, pokrovčke tesno zapremo in kozarce počasi ohlajamo.
Različica: Namesto kisa lahko uporabimo mešanico suhega vina in kisa. Začimbe lahko prilagodimo okusu. Dodamo lahko rožmarin, pehtran ali druge, pekočo papriko pa tudi klinčke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.