© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Divja spomladanska dieta


Tina Horvat
21. 4. 2015, 07.50
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pomlad je najboljši čas, da se znebite kakšnega kilograma, saj se ob obilju divjih rastlin, ki jih ponuja narava, kar sami stopijo.

Divja spomladanska dieta

Šparglji, regrat, koprive, čemaž, kislica in druge divjerastoče rastline odvajajo vodo iz telesa ter razstrupljajo. Vsi recepti so za eno osebo.

Priporočamo, da si natančno napišete prehranski načrt in se tako izognite napadom lakote. Predvsem se po 12. uri  izogibajte sladkarijam, preslani hrani in ogljikovim hidratom, torej testeninam, kruhu in krompirju. Kolikor je le mogoče, pojdite na svež zrak in se naužijte pomladanskega sonca. To bo prispevalo k tvorjenju serotonina, vas napolnilo z vitaminom D in pospešilo presnovo. Tako boste odpravili vse posledice zime, ki so morda še ostale na vašem trebuščku.

Špargljeva enolončnica z ribo

Pol čebule na drobno sesekljamo in skupaj z 250 g narezanega krompirja ter dvema korenčkoma, narezanima na kolobarje, prepražimo na malo olja. Dodamo pest na drobno nasekljanega čemaža in žlico limoninega soka. Zalijemo s 165 ml bio zelenjavne jušne osnove in 125 ml vode ter kuhamo približno 10 minut. Dodamo 60 g špargljev, 4 stroke sladkega graha in kuhamo približno 7 minut. Na drobno narežemo 100 g polenovke, dodamo še vejico timijana, rezino slanine in vse skupaj malo popečemo v ponvi. Ko je juha kuhana, ji dodamo ribo.

Pomladna mineštra

Na drobno nasekljamo strok česna, dodamo narezano vejico bazilike, žlico limoninega soka in žlico (olivnega) olja. Dva korenčka in četrt glavice mladega zelja narežemo ter prepražimo skupaj z nasekljano polovico čebule na žlici olja. Dodamo žlico paradižnikove mezge in zalijemo z 2 dl vode. Dodamo 4 žlice belega fižola iz konzerve. Kuhamo 10 minut. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom, sesekljanim česnom in baziliko. Zraven si lahko privoščimo dve rezini francoske bagete.

Juha z redkvicami in jajcem

100 g redkvic in 100 g krompirja na drobno narežemo in dušimo na žlici olja. Zalijemo z vodo in kuhamo približno 20 minut. Četrt šopka čemaža nasekljamo in zmešamo z žličko mletih mandljev ter žlico olja. 25 g rdeče leče posebej kuhamo 10 minut. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo čemaž z mandlji, 65 g sojinega jogurta, kuhano lečo ter polovico v trdo kuhanega jajca.

Jagnječje nabodalo v česnovi marinadi

125 g jagnječjega mesa narežemo na kocke. 3 stroke česna nasekljamo in zmešamo z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo in poprom. Meso premažemo z marinado in pustimo za eno uro v hladilniku. Nato z mesa popivnamo marinado in ga nataknemo na nabodala. Pečemo deset minut na vročem ognju in večkrat obrnemo. Poleg se lepo prilegata solata s paradižnikom, papriko, čebulo, mladim sirom in olivami ter popečen kruh.

 


Več preberite v tiskani Jani (št. 16, izid: 21.4.2015).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.