Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Čebulna pita


Jana
7. 1. 2010, 12.07
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odlična jed za dolge zimske večere z družino ali prijatelji.

Čebulna pita

Za 1 pekač


Priprava: 45 minut
Pečenje: 30 minut

Sestavine: 400 g moke in moka za razvaljanje * pol žličke soli * 1 pecilni prašek * 200 g manj mastne skute * 8 žlic mleka * 8 žlic olja * olje za premaz pekača; * za nadev: 250 g mesnate slanine * 1 kg čebule * 1 žlica olja * 1 žlica masla * 1 dl suhega belega vina * nariban muškatov orešček * sol * poper * 2 žlički jedilnega škroba * 1 žlica kumine * 150 g goste kisle smetane (creme fraiche ) * 2 jajci.

Priprava: Moko pomešamo s soljo in pecilnim praškom. V skledi ji dodamo skuto, olje in mleko. Vse skupaj zgnetemo in zamesimo v gladko testo. Slanino narežemo na kockice in jo v ponvi popražimo, da se hrustljavo zapeče. V kozici ali globoki ponvi segrejemo olje in maslo. Dodamo olupljeno, na obročke narezano čebulo in jo popražimo. Zalijemo z vinom in 1 dl vode ter kuhamo 10 minut. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Pečico ogrejemo na 225 stopinj. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in zlijemo k čebuli. Premešamo in pustimo, da prevre. Dodamo kumino in primešamo kislo smetano. V skledi stepemo jajca in jih primešamo čebuli. Primešamo tudi prepraženo slanino. Namastimo pekač. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo na velikost pekača. Testo položimo na pekač, ob robovih ga povlečemo navzgor. Testo na dnu gosto prepikamo z vilicami. Na testo naložimo čebulni nadev. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo pito pri 225 stopinjah 30 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.