© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

»Odprta« čokoladna torta


Jana
11. 3. 2010, 10.25
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ena najbolj preprostih tort za pripravo.

»Odprta« čokoladna torta


-Sestavine: za biskvit za podlogo (to pecivo se lahko zamrzne in uporabi drugič): 250 g masla + 200 g sladkorja v prahu + ¼ žličke soli + 500 g navadne moke + 4 rumenjaki + 8 žlic mrzlega mleka ali vode; za nadev: 315 ml smetane za stepanje + 4 žlice sladkorja + ¼ žličke soli + 115 g masla + 455 g 70-odstotne čokolade + 100 ml mleka + kakav v prahu za dekoracijo



-Priprava: biskvitno testo: Biskvit naredimo ročno ali v aparatu. Najprej segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Maslo, sladkor in sol damo v mešalnik in stepamo toliko časa, da maslo dobi svetlo barvo in postane penasto. Dodamo presejano moko in rumenjake. Ko masa postane drobtinasta, dodamo še mleko ali vodo. Nežno, ne da bi jo preveč obdelovali, jo z malo moke oblikujemo v kepo. Če jo preveč obdelujemo, testo postane elastično in se, potem ko je pečeno, skrči in vleče. Kepo oblikujemo v valj s približno desetimi centimetri premera, zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za vsaj eno uro. Vzamemo jo iz hladilnika in previdno narežemo na približno 5 milimetrov debele kose. Položimo jih po dnu pa tudi ob strani posode kot sestavljanko in jih s prsti stisnemo skupaj. Kar visi čez rob, odrežemo z nožem. Ko posodo obložimo s pecivom, pustimo počivati vsaj eno uro v hladilniku ali, še boljše, v zamrzovalniku. Nato damo v segreto pečico in pečemo okoli 15 minut, da malo porjavi. Biskvit ohladimo, preden vlijemo nadev.


-Nadev: sladko smetano, sladkor in sol damo v posodo in zavremo. Takoj ko zavre, odstavimo z ognja ter dodamo maslo in čokolado. Mešamo, dokler se vse ne stopi. Masa naj se malo ohladi – počakamo vsaj pet minut –, nato ji počasi dodajamo še mleko, obenem pa mešamo, da postane svetleča se in gladka. Če se razdvoji, pustimo, da se še malo ohladi. Dodamo ji še malo mrzlega mleka in jo stepemo, da postane gladka. Vse skupaj z lopatico nanesemo na pečeno biskvitno testo na pladnju in malo pretresemo, da se masa enakomerno razporedi. Pustimo, da se v uri do dveh na sobni temperaturi ohladi, nato posujemo s kakavom v prahu.
 

Nasvet čokoladnega mojstra: »To je ena mojih najljubših odprtih tort, ker je tako preprosta za pripravo. Večino sestavin najdemo v kuhinji in nam ni treba iti do trgovine,« pravi Sam Osmanchevich.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.