Jesenske rižote
Rižota z veliko zelenjave je zdrav in hitro pripravljen obrok.

Z radičem
Potrebujemo 2 glavici treviškega radiča, 30 dag riža, 2 dl suhega rdečega vina, olje, začimbe, 2 stroka česna in parmezan.
Radič zrežemo na manjše koščke. Riž stresemo v posodo z debelejšim dnom, prilijemo dve žlici olja in pražimo, da spremeni barvo. Dodamo četrt litra vode, jušno kocko in sol, pokrijemo in pustimo, da se riž napne (približno deset minut), nato dodamo radič in vino. Pokrito dušimo še deset minut (če tekočina povre, dodamo še kakšno žlico vode), pet minut pred koncem kuhanja dodamo še strt česen. Ponudimo s parmezanom.
Z gobami
Za štiri osebe potrebujemo majhno čebulo, 50 dag mešanih gob, 30 dag riža, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 3 žlice parmezana, olje in začimbe.
Čebulo sesekljamo, prepražimo na olju, da postekleni, nato dodamo zrezane gobe in dušimo dobrih pet minut. Dodamo še riž in dušimo še minuto ali dve, nato prilijemo pol litra vode, solimo, dodamo žličko začimbnega posipa in dušimo 20 minut. Vmes bomo najbrž morali še dodati vode; od okusa je odvisno, kako gosto rižoto želimo. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo peteršilj, prav na koncu pa v rižoto vmešamo še parmezan. Ponudimo z zeleno solato.
Z zajcem
Potrebujemo 30 dag riža, 30 dag zajčjega mesa, večji por, 60 dag rumene buče, olje in začimbe.
Meso zrežemo na koščke in ga na treh žlicah olja pražimo toliko časa, da porumeni, nato dodamo riž in pražimo še kakšno minuto, da postekleni. Primešamo na koščke zrezan por in na kocke zrezano bučo, solimo, dodamo žličko začimbnega posipa in prilijemo pol litra vode. Vse skupaj stresemo v nepregorno posodo in damo za 40 minut v pečico (180 stopinj). Morda bomo morali vmes priliti še malo vode, mešati pa ne smemo.
S koromačem
Potrebujemo rezino pancete, majhno čebulo, 3 glavice koromača, 30 dag riža, olje in začimbe.
Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo in panceto, dodamo na tanke rezine zrezan koromač in dušimo pet minut. Nato dodamo riž, 4 dl vode in jušno kocko ter malo soli. Kuhamo 20 minut in čim manj mešamo, vmes prilivamo vodo, če je treba. Ponudimo s parmezanom.
Riževa solata
Potrebujemo 2 skodelici kuhanega riža, 3 sesekljane mlade čebule, 2 na koščke zrezana in kuhana pora, 3 sesekljane kisle kumarice, večjo konzervo tunine (olje odcedimo), nekaj žlic kisa vloženih kumaric in 5 žlic majoneze. Sestavine pomešamo in pustimo stati vsaj tri ure.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se