
Kuharski nasveti

Kako se znebimo grenčine v jajčevcih
V: Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?

Shranjevanje mesa
V: Ali je meso, ki ga kupimo v trgovini, res treba porabiti isti dan ali ga lahko shranimo tudi kakšen dan ali dva v hladilniku?

Ali lahko mlečne izdelke zamrznem?
V: Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke. Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?

Soliti ali ne?
V: Zakaj solimo vodo, v kateri kuhamo testenine? Ali se tako testenine res skuhajo hitreje?

Pogrevanje kuhanega krompirja
V: Pravijo, da en dan starega kuhanega krompirja ni dobro jesti. Je to res ali smo si to izmislili, ker v naši deželi pridelamo dovolj krompirja? Ali je škodljiv olupljen ali neolupljen krompir? Po koliko urah postane škodljiv? Sprašujem se namreč, ali je narejena krompirjeva solata v trgovini tudi škodljiva, saj lahko tam stoji po več dni. Najlepša hvala za odgovore.

Zgoščevanje marmelade
V: Med sezono vkuhavanja marmelad se vedno sprašujem, ali uporabiti sredstvo za zgoščevanje marmelade (t. i. želirni sladkor ali kaj podobnega) ali ne. Kakšna je njegova vloga in s čim ga nadomestimo?

Kaj narediti, kadar jed preveč začinim?
V: Žal večkrat jed začinim bolj, kot bi bilo treba. Ali obstaja način, da jedi, ki sem jih preveč solila, poprala ali kisala, kljub temu nekako »rešim«?

Presejanje moke
V: Zakaj v nekaterih receptih piše, da je treba moko pred uporabo presejati? Kaj se zgodi, če tega ne storimo?

Kako posušiti zelišča?
V: Sem velika ljubiteljica nabiranja zelišč. Še posebno imam rada, da zelišča, ko jih posušim, obdržijo svojo barvo, vendar mi to ne uspe vedno. Kako se lahko temu izognem?

Sneg iz beljakov
V: Nisem povsem neuka kuharica, a že nekajkrat se mi je zgodilo, da nikakor nisem mogla dovolj stepsti beljakov, da bi iz njih nastal čvrst sneg. V čem bi lahko bila težava?

Kako shranimo svežo meto
V: Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?

Ali so pesini listi užitni?
V: Pesini listi so videti zelo privlačni, doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?

Pretrd sorbet
V: Poleti pogosto pripravljam sorbete, a se mi v zamrzovalniki vedno strdijo, da so trdi kot kamen. Kaj lahko storim, da bo sorbet mehkejši?

Osladkorjeni cvetni listi vrtnic
V: Na vrtu nam cveti veliko vrtnic in domislila sem se, da bi cvetove osladkorila in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo osladkorjeni cvetni lističi vrtnic in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.

Zdrav prigrizek za na pot
V: Tudi letos se naša družina odpravlja na enotedenski dopust. Ker pot ni kratka, si lakoto krajšamo z različnimi prigrizki. Po navadi so to sladkarije in sendviči, ki nam velikokrat obležijo na dnu želodca. Ali nam lahko predlagate boljšo in predvsem zdravo različico malice?

Led s cvetovi
V: V nekem lokalu so mi pijačo postregli z ledom, v katerem so bili majhni pisani cvetovi. Videti je bilo čudovito, vendar ko sem podoben led skušal pripraviti doma, so se vsi cvetovi »zgubali«. Mi lahko svetujete, kako lahko lepo zamrznem cvetove v kockah ledu?

Ali bučke lahko zamrznem?
V: Poleti mi vrt kar dobro obrodi, zato poskušam zelenjavo, ki je ne uspemo pojesti sproti, vložiti ali zamrzniti. Nikoli pa še nisem zamrzovala bučk. Ali jih lahko zamrznem kot ostalo zelenjavo?

Peka celega piščanca
V: Kako dolgo naj bi pekel piščanca, da je lepo sočen in dovolj pečen?

Zelenjava v ledeno mrzli vodi
V: Zakaj je treba zelenjavo po blanširanju potopiti v ledeno mrzlo vodo?

Na kaj smo pozorni pri nakupu jagod
V: Pri nakupu jagod v trgovini se mi večkrat zgodi, da se v plastični košarici med ostalimi jagodami najde tudi kakšna gnila. Sicer jagode v zavojčku vedno na hitro pregledam, toda te gnile so zmeraj v sredini in jih je težko opaziti. Na kaj moram biti pozorna pri nakupu jagod?
Trenutno
8 °C
Delno oblačno
sobota, 24. 5
Delno oblačno
nedelja, 25. 5
Delno oblačno
ponedeljek, 26. 5
Deževno
7-dnevni obeti