
Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.
Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.

Sestavine
- 2 korenčka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 kolerabica
- 1 steblo zelene
- 3 paradižniki
- 4 mlade čebulice
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 žlica zeliščnega kisa
- 5 žlic zelenjavne jušne osnove
- 1 drobno narezan strok česna
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 2 lista svežega vlečenega testa
- 50 g razpuščenega masla
omaka
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 2 dl mleka
- 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
- 0,4 dl repičnega olja
- 1 žlica kisa
- pehtranova gorčica
- ščepec kristalnega sladkorja

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
- 2 korenčka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 kolerabica
- 1 steblo zelene
- 3 paradižniki
- 4 mlade čebulice
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 žlica zeliščnega kisa
- 5 žlic zelenjavne jušne osnove
- 1 drobno narezan strok česna
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 2 lista svežega vlečenega testa
- 50 g razpuščenega masla
omaka
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 2 dl mleka
- 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
- 0,4 dl repičnega olja
- 1 žlica kisa
- pehtranova gorčica
- ščepec kristalnega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenček, bučko, papriko in olupljeno kolerabico narežemo na ozke trakove. Zeleno prečno narežemo na tanke rezine in mlado čebulo na tanke kolobarčke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.
V voku karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo narezano zelenjavo, zmešamo in nekoliko podušimo. Zalijemo s kisom in jušno osnovo ter vse skupaj dušimo približno 2 minuti. Na koncu vmešamo česen in baziliko ter začinimo.
Oba lista testa za zavitek položimo enega na drugega na delovno površino in premažemo z razpuščenim maslom. Testo ob zgornjem robu obložimo s pripravljenim zelenjavnim nadevom in zvijemo navzdol v zavitek. Oba konca dobro stisnemo in zavitek položimo na pekač z robom, obrnjenim navzdol. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo približno pol ure.
Medtem pripravimo omako. Vse navedene sestavine zmiksamo v kremno omako in po okusu še malo začinimo. Pečen zelenjavni zavitek narežemo na rezine in ponudimo s pripravljeno omako.