Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Som s kostanjem in šipkovo omako

Som s kostanjem in šipkovo omako

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 600 g somovega fileja
  • groba morska sol
  • poper
  • oljčno olje
  • po 1 timijanova in rožmarinova vejica
  • 12 kuhanih in olupljenih kostanjev

omaka

  • 150 g šipka
  • 1 drobna čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček gomoljne zelene
  • zeliščni šopek
  • 1 strok česna
  • 1 žlička nasekljanih lističev origana
  • sok ½ limone
  • sol
  • noževa konica čilija v prahu
  • 1 žlička medu

Preberite tudi

Sestavine

  • 600 g somovega fileja
  • groba morska sol
  • poper
  • oljčno olje
  • po 1 timijanova in rožmarinova vejica
  • 12 kuhanih in olupljenih kostanjev

omaka

  • 150 g šipka
  • 1 drobna čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček gomoljne zelene
  • zeliščni šopek
  • 1 strok česna
  • 1 žlička nasekljanih lističev origana
  • sok ½ limone
  • sol
  • noževa konica čilija v prahu
  • 1 žlička medu

Postopek

1

Ribji file razrežemo na štiri kose, rahlo začinimo s poprom in v teflonski ponvi samo na kožni strani steklasto spečemo. Pečemo na oljčnem olju približno 5 minut. Po 2 do 3 minutah pečenja dodamo zelišča in kostanj. Ribe posolimo z morsko soljo, potem pa na toplem prihranimo.

2

Sedaj pripravimo omako. S šipka odstranimo cvetne nastavke. Na oljčnem olju podušimo drobno narezano čebulo in šipek ter dolijemo pol litra vode. Šipku dodamo žlico na drobne kocke narezane zelene in zeliščni šopek. Kuhljamo pol ure, nato zelišča odstranimo. Šipkovo maso zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo drobno nasekljan česen in nasekljane lističe origana ter omako začinimo z limonovim sokom, soljo, čilijem in medom.

3

Ribje fileje ponudimo s kostanjem in pripravljeno šipkovo omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.