
Som s kostanjem in šipkovo omako
Som s kostanjem in šipkovo omako

Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu

Odlična sadna poslastica za vroče dni
Imate doma prezrele banane? Izkoristite njihovo sladkobo in pripravite okusen bananin sladoled na hitro, ki je kot nalašč za osvežitev v vročih poletnih dneh!

Domača marmelada: korak za korakom do najboljšega rezultata
Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Kako rešiti preveč začinjeno jed? Imamo rešitev
Bralec se je obrnil na nas z večno aktualnim vprašanjem: Kaj storiti, ko se nam pri kuhanju v jed usuje preveč soli, popra ali kakšne druge začimbe? Poglejmo!
Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu
Postopek
Ribji file razrežemo na štiri kose, rahlo začinimo s poprom in v teflonski ponvi samo na kožni strani steklasto spečemo. Pečemo na oljčnem olju približno 5 minut. Po 2 do 3 minutah pečenja dodamo zelišča in kostanj. Ribe posolimo z morsko soljo, potem pa na toplem prihranimo.
Sedaj pripravimo omako. S šipka odstranimo cvetne nastavke. Na oljčnem olju podušimo drobno narezano čebulo in šipek ter dolijemo pol litra vode. Šipku dodamo žlico na drobne kocke narezane zelene in zeliščni šopek. Kuhljamo pol ure, nato zelišča odstranimo. Šipkovo maso zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo drobno nasekljan česen in nasekljane lističe origana ter omako začinimo z limonovim sokom, soljo, čilijem in medom.
Ribje fileje ponudimo s kostanjem in pripravljeno šipkovo omako.