
Pita z ringloji in mandlji
Hitra in okusna jesenska pita za takrat, ko pričakujete obiske!
Pita z ringloji in mandlji
Hitra in okusna jesenska pita za takrat, ko pričakujete obiske!

Sestavine
- 280 g razvaljanega maslenega listnatega testa
- 4 žlice mletih mandljev
- 800 g ringlojev
- 25 g mandljevih lističev
- 3 žlice kristalnega sladkorja in še malo, ko postrežemo

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 280 g razvaljanega maslenega listnatega testa
- 4 žlice mletih mandljev
- 800 g ringlojev
- 25 g mandljevih lističev
- 3 žlice kristalnega sladkorja in še malo, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Ringloje razpolovimo in izkoščičimo. Velik pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvijemo in ga previdno položimo na pekač. Posujemo ga z mletimi mandlji in nanj v eni plasti razporedimo ringloje. Posujemo z mandljevimi lističi in nato s sladkorjem.
Pečemo 18 do 20 minut, da se testo zlato rjavo obarva, ringloji pa se zmehčajo. Počakamo 10 minut, da se pita malo ohladi, nato posujemo s še malo sladkorja in postrežemo.